'Kuil smakelijk, vochtopname beperkt'
In het voorjaar van 2013 zijn verschillende kuilen onder natte omstandigheden ingekuild. ABZ-Diervoeding introduceerde daarom een silagemeel met overwegend suikerrijke bietenpulp, om door de kuil te rijden. Volgens het mengvoerbedrijf neemt het meel vocht op, waardoor het begint te wellen. Het suiker dat vervolgens beschikbaar komt, biedt extra voeding voor de melkzuurbacteriën in de kuil, waardoor de kuil beter conserveert. Melkvee.nl vroeg verschillende gebruikers naar hun ervaringen met het meel.
Dosering lastig
Bij Art Wolleswinkel uit Renswoude, was de kuil in het water gevallen. Hij besloot om inkuilmeel te gebruiken vanwege de vochtopname en ook om de smakelijkheid van de kuil te stimuleren. Het product is met de shovel van de loonwerker in lagen door de kuil gereden.
Per vijf ton product werd er één ton meel gebruikt. Het viel tegen om de pulp goed te doseren waardoor onderin meer pulp is gekomen dan bovenin. Toch viel hem de vochtopname tegen. De kuil is uiteindelijk bemonsterd op 18 procent drogestof.
Aandeel boterzuur laag
De veehouder ziet het positieve effect van het meel met name bij de smakelijkheid van de kuil. „De koeien wilden de kuil goed vreten wat normaal bij een natte kuil nog wel eens te wensen overlaat. Ik werk met een Weelinkvoerhek en heb de kuil samen met een droge kuil gevoerd. Bij dit systeem is het extra belangrijk dat de opname goed is”, aldus de veehouder. Volgens de kuilanalyse was de kuil goed geconserveerd en het aandeel boterzuur was laag.
Geen vocht uit de kuil
Volgens Jan Slager uit Zwolle is de kuil ondanks de toevoeging van silagemeel nog vrij nat gebleven. Hij geeft wel aan dat er geen vocht uit de kuil is gelopen. De veehouder reed zelf het meel met de voorlader over de kuil. De kuil is uiteindelijk gemengd in een mengkuil, met andere droge producten.
De opname was volgens de veehouder goed. De productie bleef eerst wat achter totdat de veehouder een kilo luzerne aan het rantsoen toevoegde. Vanaf toen is de productie met ruim een liter gestegen. De kuil was erg goed geconserveerd waarbij vooral de lage ammoniakfractie van vier procent opviel. Ook het aandeel boterzuur in de kuil was laag. De veehouder is daarom ook tevreden met de inzet van het product. „Ik zou het product zo weer inzetten als de omstandigheden bij het inkuilen te nat zijn.”
Opname goed
Volgens Gerrit Bremer uit Kraggenburg is door de inzet van het meel de kuil op ongeveer 30 procent drogestof uitgekomen. Zonder silagemeel verwacht de melkveehouder dat dit lager was geweest. Toch zijn er nog wel wat leksappen uit de kuil zijn gelopen. De koeien namen de kuil goed op.
Wanneer een kuil weer in het water dreigt te vallen zou hij het product wel weer door de kuil heen rijden. „Een natte kuil heeft suikers nodig om te conserveren, melasse maakt de kuil alleen maar natter en is lastig te doseren op de wagen”, geeft Bremer aan.