‘Grondprijs zal 10 tot 20% dalen’
Hoksbergen gaf zijn visie over de toekomst van de melkveehouderij na 2015 in Voertaal Melkvee, een uitgave van ForFarmers Hendrix.
Banken terughoudend
Volgens Hoksbergen kan het financieren van grond van 40.000 tot 50.000 euro per hectare alleen uit met voldoende eigen vermogen vanuit het bestaande bedrijf.
Het eigen vermogen van melkveehouders is de afgelopen jaren teruggelopen van 50 naar 25 procent. Om niet teveel bedrijven in de knel te laten komen en de bedrijfsontwikkeling te stimuleren, verwacht hij dat de banken terughoudend zullen zijn om dit te financieren.
14 ton drogestof per hectare
De directeur Agro geeft aan dat de focus zal komen te liggen op de hectareproductie. Voor 2020 zullen de veehouders moeten streven naar 14 procent drogestof per hectare. Er zijn bedrijven die dat op dit moment realiseren, maar voor het gemiddelde bedrijf betekent dit een stijging van 30 procent.
„Theoretisch is 17.000 kilo melk per hectare zonder mestafvoer mogelijk. De kringloopwijzer is hierin een goed sturingsmiddel, maar de veehouder moet er nog wel mee leren werken”, aldus Hoksbergen.
Lichte druk op melkprijs
Er zal volgens hem een lichte druk op de melkprijs komen door de toename van de melkproductie. De afzetkanalen van de zuivelbedrijven zullen hierin bepalend zijn omdat het kleine beetje meer melk in Nederland niet de hele wereldmarkt op de kop zal zetten.
Meest beperkende factor
Het saldo per liter melk zal volgens Hoksbergen gehandhaafd blijven. Hij verwacht dat er nog een paar kengetallen bijkomen die terugrekenen naar per dier of per hectare.„Uiteindelijk moet het streven zijn om de meest beperkende factor zo optimaal mogelijk te gebruiken.”