Resultaten FrieslandCampina sterk verbeterd; nabetaling blijft vooralsnog uit
De zuivelverwerker houdt rekening met een turbulente tweede helft van het jaar waarvan de uitkomst allerminst zeker is. En heeft om die reden besloten tussentijds geen nabetaling uit te keren aan haar leden-melkveehouders. De veehouders zullen moeten wachten tot eind 2022, als de definitieve resultaten bekend zijn.
Meer omzet, meer winst
Het bedrijfsresultaat steeg in de eerste helft van dit jaar met 198 miljoen euro naar 328 miljoen euro, ten opzichte van de dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst steeg 77 miljoen euro en komt uit op 139 miljoen euro. De cijfers zijn het resultaat van stijgende omzetcijfers in alle businessgroepen van het concern.
Alle businesgroepen samen realiseerde een omzetstijging van 19,4 procent, met als eindresultaat een omzet van 6,6 miljard euro. Belangrijkste redenen voor de omzetstijging waren de doorgevoerde prijsverhogingen, hogere basiszuivelprijzen en het herstel van de out-of-home-markt in Europa.
Food & Beverage (eten en drinken) realiseerde een omzetstijging van 19,7 procent. FrieslandCampina merkt wel op dat het volume van de retailmerken licht daalde, maar dat de zakelijke markt profiteerde van de hoge basiszuivelprijzen.
Specialised Nutrition (gespecialiseerde voeding) groeide 18,6 procent in omzet. Een groei die vooral ingegeven is door een significante stijging van de omzet en winst in China door de sterke groei van Friso Prestige.
Ingredients realiseerde met 31,8 procent de grootste omzetstijging. De enorme stijging kwam mede tot stond door de prijsverhogingen voor de marktsegmenten kindervoeding, ouderenvoeding en farmacie.
Trading (handel) profiteerde vooral van de gestegen prijzen voor basiszuivel, wat resulteerde in een omzetgroei van 21,7 procent.
Minder melk, meer melkgeld
Mede door een groot aantal vertrekkende leden, de slechte kwaliteit van het kuilgras en de hogere voerkosten daalde de melkaanvoer in de eerste helft van 2022 met 4,6 procent naar 4,8 miljard kilo melk.
De melkprijs voor de leden-melkveehouders zette daarentegen een flinke stap voorwaarts en steeg 37,8 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2021. De leden ontvingen in de eerste helft van 2022 51,33 euro voor 100 kilo melk exclusief BTW. In de eerste helft van 2021 bedroeg de gemiddelde melkprijs 37,25 euro per 100 kilo melk. De belangrijkste oorzaken van de sterke prijsstijging zijn een stijging van de basiszuivelprijzen en een aantrekkende marktvraag. De biologische melkprijs steeg van 49,16 euro naar 57, 31 euro per 100 kilo melk exclusief BTW.
Vooruitzichten
FrieslandCampina durft, als gevolg van de onzekere marktomstandigheden, geen winstverwachting voor de rest van 2022 uit te geven. De oorlog in Oekraïne, de coronapandemie, kostenstijging voor onder andere energie, brandstof, transport en grondstoffen en algemene verstoringen in het internationale productie- en handelsverkeer brengen veel onzekerheid met zich mee. Om dezelfde redenen blijft ook een uitspraak over de toekomstige ontwikkeling van de melkprijzen uit.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: FrieslandCampina