‘Schaalvergroters vaak te weinig buffer’
Kappers ziet de zuivelsector miljoenen investeren in productiecapaciteit om de grotere melkaanvoer na 2015 te kunnen verwerken. Hierdoor zullen volgens hem meer prijsschommelingen ontstaan.
Rendement
„Schaalvergroters en arbeidsbesparende boeren hebben vaak een hoge schuld per kilo melk en zijn veelal intensief waardoor ze voer aan moeten kopen, mest af moeten zetten en het meeste landwerk uitbesteden aan de loonwerker”, zegt Kappers. Volgens hem staat niet elke veehouder stil bij de vraag welk rendement de laatste 100.000 kilo melk gaat opleveren. De veehouder kijkt alleen of hij de uitbreiding wel kan betalen.
„Door vooraf het verwachte rendement te berekenen en daarop te beslissen om te gaan investeren, voorkomen bedrijven dat ze kwetsbaarder worden”, aldus Kappers.
Zelden tegengehouden
De adviseur geeft aan dat banken wel kritisch zijn, maar dat ze in de praktijk een uitbreiding zelden tegenhouden. Banken kijken volgens Kappers niet direct naar rendement van de investering, maar denken meer uit risicobesef. Dit betekent dat er meer wordt gekeken naar het vertrouwen in de ondernemer en of hij in staat is om het geleende geld terug te betalen.