Topkuilfinalisten wachten met maaien
Volgens Daan Langeveldt hebben verschillende veehouders in zijn omgeving al gemaaid. Het gras staat net tegen de aar en wat hem betreft zou het gras er wat betreft de opbrengst bijna af kunnen. De droogte houdt hem echter tegen om te gaan maaien. „De verwachting is dat het komende week droog weer wordt en wanneer ik nu al gemaaid zou hebben en er valt weinig neerslag, komt de hergroei moeilijk op gang en droogt de grond makkelijker uit”, geeft Langeveldt aan.
Om vooraf in beeld te hebben wat de kwaliteit van het gras is, laat de veehouder uit Groesbeek begin volgende week een versgrasmonster nemen. Hij verwacht dat er eind volgende week gemaaid kan worden.
Voldoende groeitrappen
Hans Janssen schat de opbrengst op dit moment tegen de 3000 kilo drogestof per hectare. Volgens hem kan het gras nog minimaal een week staan. „De koeien lopen deze week voor de derde week buiten en om met de beweiding voldoende groeitrappen te hebben ben ik wel van plan om volgende week tien hectare te maaien. De overige 15 hectare die nog gemaaid moet worden, komt dan een week later aan de beurt”, aldus de veehouder.
De onkruiddruk heeft Janssen goed in de hand kunnen houden door in maart zes hectare te spuiten tegen muur en ridderzuring. Daarnaast is hij met een wiedeg over alle percelen gegaan.
Ganzenschade
De taxateur van de ganzenschade is gisteren net bij Tjeerd Dijkstra langs geweest. Vooraan de weg waar de ganzen niet geweest zijn, staat het gras 30 tot 32 centimeter. Dit betekend een opbrengst van 3000 tot 3500 kilo drogestof per hectare. De ganzen hebben op veel percelen 16 tot 25 centimeter gras kaalgevreten.
De groei kwam volgens Dijkstra ook langzaam op gang maar lijkt nu aardig door te zetten. „Ik ben verbaast wat er de afgelopen week is bijgegroeid. Ik maai alles in één keer en de schatting dat ik rond 10 mei ga maaien blijkt aardig uit te komen”, geeft hij aan
Aartje in het gras
Ook Romke Kinderman is verbaast over de groei van afgelopen dagen. Hij schat dat er op dit moment ruim 3000 kilo drogestof per hectare aan gras staat. Toch wacht hij ook nog even. Gemiddeld streeft hij naar ongeveer 4000 kilo drogestof per hectare. „Ik vind het helemaal niet erg dat er een aartje in het gras zit”, licht hij toe.
De veehouder maait de eerste snee in drie fases. De eerste fase zal rond 1 mei plaats vinden. De koeien zullen daarna ook naar buiten gaan. Aan onkruidbestrijding heeft Kinderman dit voorjaar niets gedaan. Hier en daar ziet hij een ridderzuring, die hij na eerste snee pleksgewijs wil dood spuiten.