Toename vrijwillig mestonderzoek
Volgens productmanager Gerard Abbink van BLGG past deze toename in een trend die de laatste jaren is ingezet. De stijging van afgelopen maanden is echter wel erg sterk. Abbink geeft aan dat veehouders vrijwillig mestonderzoek doen, om te weten hoeveel nutriënten en mineralen de mest bevat. Op basis hiervan kunnen ze vervolgens hun bemestingsplan maken.
Ruw eiwit daalt
De productmanager ziet als oorzaak van deze stijging dat steeds meer boeren het belangrijk vinden om de mineralenkringloop in beeld te hebben. „De ruimte om te bemesten neemt vanwege wetgeving af waardoor gehaltes ruw eiwit in de kuilen dalen. Hierdoor zien steeds meer ondernemers het belang van mestanalyse”, concludeert Abbink.
Gemiddelde samenstelling onbetrouwbaar
De gemiddelde samenstelling van mest is een onbetrouwbare richtlijn om de bemesting van grasland en maïsland op te baseren, geeft Abbink aan. „De samenstelling van mest varieert enorm per bedrijf. Wanneer een ondernemer uitgaat van gemiddelde gehaltes, kan het nutriëntenaanbod verkeerd worden ingeschat. De kans dat dit negatieve gevolgen heeft voor de opbrengst en kwaliteit, is groot.”