Frankrijk: verbod op vleesbenaming voor vegaproducten
Producten gemaakt van plantaardige eiwitten mogen in Frankrijk vanaf 1 oktober geen vleesnamen meer dragen. De term 'hamburger' of 'worst' op de verpakking is voor die productgroep verleden tijd. Uitzonderingen zijn mogelijk als in het betreffende product een bepaalde hoeveelheid plantaardig eiwit nodig is en als aroma's of ingrediënten met aroma-eigenschappen moeten worden geëtiketteerd. Daartoe heeft de Franse overheid een lijst met vleesbenamingen en een bijbehorend maximumpercentage plantaardige eiwitten opgesteld. Bacon mag bijvoorbeeld hooguit 0,5 procent plantaardig eiwit op basis van droge stof bevatten en vleeshachee hooguit 7 procent zijn.
Overgang
Voor levensmiddelen die vóór de inwerkingtreding van de regelgeving zijn geproduceerd, geldt een overgangsperiode tot 31 december. Producten die in andere lidstaten en in Turkije worden vervaardigd of op de markt worden gebracht, vallen buiten deze regelgeving. Dit laatste is voor de Franse boeren en de Nationale Vereniging van Vee en Vlees reden om de regering op te roepen deze kwestie in Brussel aan te kaarten om zo het toepassingsgebied uit te breiden tot alle producten, ongeacht hun oorsprong. Overtredingen van de nieuwe regelgeving kunnen boetes opleveren van maximaal € 1.500 voor natuurlijke personen en € 7.500 voor rechtspersonen.
België
In België is ook sprake van een toenemende onvrede over het gebruik van vleesbenamingen voor plantaardige producten. Zo roept de Vlaamse Landsbond Pluimvee (VLP) de federale overheid op om vleesbenamingen voor plantaardige producten te verbieden en meer concreet te komen met 'definitieve richtlijnen' voor het gebruik van vleesbenamingen voor deze producten. De VLP betitelt het als 'puur consumentenbedrog' om producten een vleesbenaming te geven, zonder dat daar vlees in zit. De bekende druppel vormde de presentatie van fastfoodketen Quick van haar nieuw product 'Chicken Filet Veggie' op de Belgische markt. Volgens de VLP een burger waar geen kip is in verwerkt. Terwijl filet juist in Europa het duurste, beste en meest begeerde onderdeel van de hele kip. In 2021 besloot het Europees Parlement dat elke lidstaat zelf de regels met de benamingen van vlees- en melkvervangers mag bepalen.