‘Drink geen rauwe melk’
Dit meldt het Vlaamse wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in een brochure ‘Rauwe melk verhitten vóór consumptie.’
Toename
Het FAVV ziet een toename van consumptie van rauwe melk in Europa. Het Comité raadt consumenten af om rauwe melk te gebruiken, omdat het risico op besmetting met ziekteverwekkers aanwezig is. Hierdoor kunnen verschillende infecties ontstaan. Jongeren, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verlaagde weerstand zijn het meest gevoelig voor dergelijke infecties. Gezonde volwassenen kunnen echter ook ziek worden.
Verhitting
Verhitting is volgens het FAVV de enige manier om deze risico’s te beperken. Door verhitting verandert er nauwelijks iets aan de nutritionele samenstelling van melk.
Volgens de brochure doodt het verhitten van rauwe melk tot het kookpunt de ziekteverwekkende bacteriën, maar ook gunstige melkzuurbacteriën en probiotische bacteriën. In rauwe melk is de rol van deze gunstige bacteriën echter gering.
Klik hier voor de brochure ‘Rauwe melk verhitten vóór consumptie.’