Drijfmest in banen vervangt kunstmestfosfaat
In de elf proeven vergeleken de onderzoekers de opbrengst van snijmaïs, waarbij 30 kuub drijfmest voor het zaaien volvelds geïnjecteerd was, met de opbrengst van snijmais waarbij eenzelfde drijfmestgift in banen werd geïnjecteerd. De onderlinge afstand van de banen was 75 centimeter. De snijmaïs werd enige dagen later op 7-10 centimeter afstand naast de injectiesleuf gezaaid.
10 procent lager
Uit het de proeven bleek dat de opbrengst van volveldse drijfmestinjectie zonder rijenbemesting van kunstmest, gemiddeld 10 procent lager lag (12,8 ton per hectare). Wanneer het drijfmest in banen werd geïnjecteerd, was er vrijwel geen opbrengstverlies waar te nemen(14 ton per hectare). De proeven gaven ook aan dat fosfaatkunstmest vrijwel geen extra meeropbrengst gaf bij rijenbemesting van drijfmest. (14,2 ton per hectare)
Vlak bij wortels
Volgens de onderzoekers is het verschil in opbrengst te verklaren doordat jonge maïsplantjes bij volvelds bemesten niet voldoende fosfaat kunnen opnemen. Jonge maïs wil fosfaat namelijk vlak bij de wortels kunnen aantreffen. Een groot deel van het fosfaat komt dan op plekken terecht waar nooit of pas laat wortels verschijnen.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Verantwoorde Veehouderij
Beeld: Trekkerweb