71% maïsland op zandgrond calciumtekort
Ook op grasland komt veel calciumtekort voor. Ruim 63 procent van het grasland op zandgrond wordt op de analyse aangeduid als vrij laag of laag.
Volgens Arjan Reijneveld, productmanager bij BLGG AgroXpertus, heeft bekalking op maïsland in het verleden maar beperkt aandacht gehad. Daarnaast wordt er op maïsland veel dierlijke mest aangereden wat veel kali bevat. Kali concureert in de bodem met calcium en is om die reden minder beschikbaar.
De productmanager valt vooral de enorme verschillen tussen percelen op. Calciumtekorten zijn op alle grondsoorten terug te zien. Op zowel duingrond, zand, jonge- en oude klei, rivierklei, dalgrond, venige gronden en löss komen tekorten voor.
Bij vrij jonge klei zal een deel van de koolzure kalk afbreken en zo continue voor wat calciumaanvoer zorgen, aldus Reijneveld. Bij oudere kleigronden is dat volgens hem anders. Daar is de koolzure kalk moeilijker beschikbaar geworden. Het breekt niet of nauwelijks meer af en levert niet of nauwelijks calcium.
Meststoffen met calcium voor maïsland zijn onder andere: kalk, gips, brandkalk, schuimaarde en specifieke calciummeststoffen.