Biologische en gangbaar samen de wei in
„Het is opvallend dat er zoveel boeren zijn met zoveel verschillende manieren van beweiden. Niet alleen zijn er verschillen tussen gangbare en biologische boeren onderling, maar zeer zeker ook tussen de beide groepen. Iedereen zoekt naar de beste manier van beweiden op het eigen bedrijf. Door met elkaar te discussiëren over de verschillende beweidingssystemen, leer je om op zoek te gaan naar het voor jezelf meest optimale beweidingssysteem.”
Minder corrigeren
Volgens Van Laarhoven zijn de melkveestapels van biologische boeren nogal verschillend qua ras en productieniveau. Ook kunnen ze minder corrigeren met kunstmest en zijn ze voor de opbrengst erg afhankelijk van de kwaliteit van de bodem en de samenstelling van de grasmat. De biologische boeren zijn daarom op een meer bedrijfsspecifieke manier bezig met een beweidingssysteem dat het beste bij hun koeien en bedrijf past.
Maximale opbrengst
„Biologische boeren kijken daarnaast meer dan gangbare melkveehouders hoe ze een maximale opbrengst uit het grasland kunnen krijgen. Pas daarna berekenen ze hoeveel ze moeten bijvoeren. Gangbare melkveehouders kunnen van hun biologische collega’s leren om meer opbrengst uit beweiding te halen. Maar de gangbare boeren zijn weer veel meer bezig met efficiëntie en hogere productie. Hier kunnen biologische melkveehouders op hun beurt weer van leren. Met name op het gebied van fokkerij valt nog wel wat te halen.”
Duurzaam Biologisch Melkvee
Valacon-Dairy begeleidt al vier jaar een studiegroep van biologische melkveehouders in Brabant, onder de titel Duurzaam Biologisch Melkvee. Jaarlijks worden onder meer twee gecombineerde bijeenkomsten gehouden waarbij de biologische melkveehouders met gangbare collega's over een bepaald thema in discussie gaan. „Juist de onderlinge verschillen tussen biologisch en gangbaar maakt een discussie interessant. Zo leerden gangbare boeren hoe ze zonder antibiotica toch een goede uiergezondheid kunnen realiseren”, aldus Van Laarhoven.