Video: Grasland zorgt voor humus en een weerbare bodem
Mildere winters
Door de steeds mildere winters is er een intensievere afbraak van organisch materiaal te verwachten. De bodemorganismen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak hiervan komen pas tot rust bij temperaturen onder de 0 graden. Dit betekent dat er alleen al meer gedaan moet worden om het humusgehalte op peil te houden. Dit kan enerzijds door de intensiteit van grondbewerking zo laag mogelijk te houden, anderzijds door het gebruik van gewassen die veel humus produceren.
Gras en grasklaver zijn ruwvoergewassen die een positieve invloed hebben op de vastlegging van koolstof en vorming van humus. Waar snijmais jaarlijks zo’n 800 kg koolstof per hectare onttrekt, brengt grasland juist 700-800 kg koolstof per hectare. De reden hiervoor is de grote hoeveelheid boven- en ondergrondse gewasresten. Wanneer er nieuwe wortels en bladeren worden gevormd sterven de oude af. Zo wordt het humusgehalte van de bodem verbeterd. In de grafiek wordt aangegeven hoeveel niet-oogstbare biomassa (zonder as) meerjarig grasland jaarlijks kan vormen ten opzichte van continuteelt snijmais.
Een mengsel van gras met rode klaver geeft een hogere productie dan gras in monocultuur. Bekijk hier de video met meer uitleg:
Kom naar de Innovatiedag Ruwvoer op donderdag 1 september a.s.
Dé kennismiddag met een mix van onderzoek, demo’s, praktijkoplossingen en kennisdeling.
Ook dit jaar hebben wij een interessant programma samengesteld met als thema: “praktijkgerichte oplossingen in ruwvoer.” Op onze demovelden praten onze specialisten u graag bij over voedergrassen, mais- en sorghumteelt, soortenrijk grasland met thema’s die ook inhaken op actualiteiten zoals stikstof, GLB en biodiversiteit. Daarbij geven wij u ook praktische tips en handvatten om de teelt van uw ruwvoer te verbeteren.
- Datum: donderdag 1 september 2022
- Tijd: 12.30 – 16.30 uur
- Locatie: Zelder 1, 6599 EG Ven-Zelderheid