‘Maïszaad bewaren heeft risico’s’
Dit zegt Hendrik Nagelhoud, productmanager bij maïszaadleverancier Innoseeds. Nagelhoud geeft dit advies naar aanleiding van de voorwaarden die zijn gesteld bij de verlening van derogatie voor de komende vier jaar. Één van deze voorwaarden is dat 80 procent van het areaal uit grasland bestaat. Een grote groep maïstelers die het maïszaad al hebben liggen, en niet aan deze voorwaarde voldoen, zullen te veel maïszaad hebben besteld.
Kwaliteitslabel
Volgens de productmanager heeft maïszaad een kwaliteitslabel dat afgegeven wordt door de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen (NAK) of de Franse keuringsdienst SOC (Service Officiel de Contrôle et de Certification). Maïstelers die de maïs binnen een jaar na de datum die dit label aangeeft zaaien, mogen er van uit gaan dat de kiemkracht bewaard blijft.
Kiemkracht kan afnemen
„Maïstelers die het zaad bewaren voor volgend jaar, moeten zich dus realiseren dat dit zaad buiten de periode valt die het kwaliteitslabel aangeeft. Om de afname van kiemkracht te beperken kunnen zij het zaad het beste opslaan op een droge plek met een lage luchtvochtigheid. Bij kwekers is de meest optimale opslagtemperatuur rond de 6-8 graden”, aldus Nagelhoud