LTO: Forse inspanning veehouder bij PAS
In de overeenkomst staat vermindering van uitstoot van ammoniak centraal. Afgesproken is dat deze met tien kiloton afneemt, waarvan 5,6 kiloton kan worden benut voor de ontwikkelruimte voor landbouwbedrijven. Met deze maatregelingen wordt het voor agrarische ondernemers mogelijk hun bedrijf te ontwikkelen nabij Natura 2000-gebieden.
Kringloopwijzer verplicht
De vermindering van de ammoniakemissie moet vooral worden bereikt door de verplichting voor alle veehouders om de kringloopwijzer in te vullen. Daarnaast zullen veehouders die een nieuwe stal bouwen, moeten investeren in een emissiearme vloer. Dit geldt ook voor veehouders die de koeien weiden. Een andere maatregel is dat de sleepvoetmachine zal op termijn vervangen moeten worden door een andere methode. Volgens een woordvoerder van de LTO zullen deze maatregelingen nog verder worden uitgewerkt, en moet het uiteindelijk wel resultaat opleveren.
Groot belang
De LTO heeft een belangrijke inbreng bij de totstandkoming van deze overeenkomst. Volgens bestuurder van LTO-Nederland Siem Jan Schenk is het van groot belang dat agrarische bedrijven zich ook nabij natuurgebieden kunnen blijven ontwikkelen.
Uitgesteld
Er is een wetswijziging nodig om de maatregelen daadwerkelijk in te kunnen voeren. De Tweede Kamer zou deze week debatteren over de aanpassing in de Natuurwet. Dit debat is al meerdere keren uitgesteld. De LTO geeft aan dat de snelheid waarin de maatregelen ingevoerd kunnen worden in gevaar komt. Zij maken zich hier ernstige zorgen over.