Onderzoek in het Noorden biedt handelingsperspectieven voor bemesten grasland
Zo blijkt dat bij bovengronds bemesten met drijf- of vaste mest, de bodem minder kunstmest nodig heeft en de kans op uitspoeling van nitraat wordt verlaagd. Daarnaast blijkt dat bovengronds bemesten een positieve invloed heeft op schimmels en bacteriën die gelinkt zijn aan gewasgezondheid en droogtebestendigheid, schrijven de onderzoekers in een persbericht.
'Door steeds vaker voorkomende droogteperiodes zijn deze soorten belangrijk voor klimaatbestendig werken. Bovengronds bemesten heeft ook een positief effect op de populatie rode wormen, die voedingsstoffen beschikbaar maken en de bodemstructuur verbeteren. Rode wormen zijn een belangrijke voedingsbron voor weidevogels', schrijft Bioclear Earth.
Digestaat zorgt niet voor meer ziekteverwekkers
Een alternatief voor drijfmest is om dit te vergisten tot biogas in een mestvergister en het resterende digestaat toe te passen als meststof. Uit de resultaten van dit project blijkt dat het toepassen van digestaat als meststof niet zorgt voor meer ziekteverwekkers dan de andere bemestingsvormen. 'De microbiologische biodiversiteit is gelijk aan of zelfs hoger bij percelen die worden bemest met digestaat. Na de eerste bemesting neemt het aandeel plantengroei-bevorderende schimmels als enige toe in de digestaatpercelen. Digestaat heeft dus een positief effect op een belangrijke schimmelgroep', concluderen de onderzoekers.
Behoud van opbrengsten
De bodembiologie blijkt een nuttige en kansrijke bondgenoot te zijn voor boeren als onderdeel in het oplossen van de stikstofproblematiek en het verbeteren van de bodemgezondheid, volgens de onderzoekers. 'De resultaten laten zien dat de manier van mesttoediening grote effecten heeft op het bodemleven en de stikstofhuishouding en zijn aanleiding om de effecten van bemesting op grotere schaal te onderzoeken. Dit kan boeren nieuwe handelingsperspectieven geven om stikstofemissies te reduceren en kunstmestgebruik te verminderen, zonder verlies van opbrengsten.'
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Bioclear Earth