Video: Kritiek op leeftijdsaanduiding kaas
Gouda, wie heeft er geen kaas van gegeten? Kaas maak je van melk, dat weten we allemaal. Maar de ene Goudse is de andere niet. Van de prijsknaller uit de supermarkt tot het exclusieve stukje bij de specialist. Hoe kan iets dat altijd van hetzelfde gemaakt is zo verschillend smaken?
Remeker en DOC
Zo luidt de introductie van van de uitzending. Zowel de productie van boerenkaas (bij Remekerkaas in Lunteren) als de productie van fabriekskaas komt aan bod, bij DOC Kaas in Hoogeveen, waar dagelijks 2 miljoen liter melk wordt verwerkt.
In de televisie uitzending wordt ook de volgende kritiek geleverd:
Supermarktkaas wordt gemaakt van melk van plofkoeien die 80 tot 90 liter melk per dag geven in een melkrobot.
Industriele kaasfabrieken maken gebruik van snelrijpend zuursel, om zo de kosten van belegen kaas te drukken.
Hoe meer water in de kaas, hoe meer omzet het oplevert.
En passant wordt ook genoemd dat een belegen kaas die 5 euro per kilo kost onder de kostprijs wordt geproduceerd.