MIA/VAMIL ook voor melkrobot
De aanleiding hiervoor is een door Alfa aangespannen rechtszaak, in opdracht van vier melkveebedrijven. Zij deden een beroep op deze fiscale stimuleringsregelingen voor de investering in hun melkrobots. De belastingdienst was van mening dat de stimuleringsregelingen niet van toepassing waren op de investering in melkrobots. Investeringen in melkmachines komen namelijk niet in aanmerking voor subsidie. De melkveebedrijven zijn nu door de rechter in het gelijk gesteld.
Ammoniakemissie daalt
Volgens de veehouders is een melkrobot namelijk veel meer dan een melkmachine. Als motief voerden zij aan dat het een managementsysteem is voor mens en dier. Daarnaast gaven zij aan dat een melkrobot de ammoniakemissie beperkt. Volgens Alfa steunde een deskundige milieuadviseur de veehouders in hun visie. Uit verklaringen van die adviseur bleek dat het vloeroppervlak door te investeren in een melkrobot beduidend lager is dan bij een ander melksysteem, waardoor de ammoniakemissie daalt.
De leverancier van de melkrobots had aangegeven dat van de totale investering in de robot 15.000 euro betrekking heeft op het feitelijke melksysteem. Dit bedrag komt niet in aanmerking van de MIA- en Vamil regeling.
Uitkomst niet helemaal zeker
De mogelijkheid bestaat nog dat de uitspraak van het Gerechtshof aan de Hoge Raad wordt voorgelegd. Daarom geeft Alfa aan dat de uitkomst nog niet helemaal zeker is.