‘Voersaldo per koe wordt belangrijk’
De Boer sprak woensdag in Beckum (Gld.) op het symposium ‘Gezond voeren is Beter boeren’ dat werd georganiseerd door de samenwerkende dierenartsen uit Twente, Achterhoek en Salland.
Voerefficiëntie
Volgens de Boer is de voerefficiëntie een goed uitgangspunt, mits er ook wordt gerekend met de kosten van het zelf geteelde ruwvoer. In praktijk komt het voor dat eigen ruwvoer meer kost dan aangekocht ruwvoer. De Boer geeft wel aan dat een bedrijf met een hogere voerefficiëntie dan het gemiddelde van 1,4-1,5 kilo melk per kilo drogestof, niet direct financieel beter boert. Hij pleit voor het berekenen van de voersaldo om ook economisch inzichtelijk te krijgen welke voerefficiëntie een individuele veehouder moet nastreven. Een hogere productie betekent volgens hem niet altijd een hoger voersaldo, ook niet als quotum geen rol meer speelt. De adviseur geeft aan dat de jongveebezetting van grote invloed is op het voersaldo.
Jongvee hard voeren
Ook Rick van Egmond van de Diergeneeskundig Centrum Midden Salland wees op het belang van de jongveeopfok. Hij gaf op het symposium aan dat het een kleine moeite is om de afkalfleeftijd van vaarzen met 2 maanden te verlagen. Om dit te kunnen realiseren pleitte de dierenarts ervoor om het jongvee tot 9 maanden hard te voeren. Dit resulteert volgens hem in beter ontwikkelde vaarzen die eerder geïnsemineerd kunnen worden en meer melk geven.