'Biobedding niet nadelig voor tankmelk'
Dat blijkt uit onderzoek van NIZO Food Research en Valcon Dairy, dat fabrikant van mestscheiders Keydollar op haar website publiceert.
'Geen risico's'
Keydollar is erg blij met de uitkomst. „Er kleven geen risico’s voor de melkkwaliteit aan het gebruik van dikke fractie van gescheiden mest als boxstrooisel”, aldus de fabrikant.
„Uit het eerste onderzoek van NIZO Food Research en Valacon Dairy bleek al dat er geen directe negatieve effecten waren te vinden op de uiergezondheid. In het laatste onderzoek is meer de focus gelegd op de melkkwaliteit en met name de aanwezigheid van sporen van bacteriën in de melk”, stelt Keydollar.
Mest versus stro en zaagsel
Het jongste onderzoek werd gedaan op 24 melkveebedrijven die de boxen vullen met dikke fractie en 24 bedrijven die werken met zaagsel of stro. Daaruit komt dus naar voren dat biobedding geen nadelig effect heeft op boterzuurbacteriën, bacillus cereus en MAS in de tankmelk. Het lijkt er zelfs op dat de overdracht van beddingdeeltjes naar de melk iets lager is bij gescheiden mest dan bij zaagsel of stro, aldus het rapport.
Onderzoek naar twee andere schadelijke kiemen, thermofiele aërobe sporenvormers (TAS) en de hittebestendige variant van TAS (XTAS) loopt nog. Resultaten daarvan worden later dit jaar verwacht, volgens Keydollar.