15 procent meer ruwvoer mogelijk
Het Ruwvoerplatform is een nieuw initiatief van BLGG AgroXpertus, Wageningen UR, Limagrain, Barenbrug, ForFarmers Hendrix en PPP Agro Advies.
De platformleden hebben een overzicht gemaakt met de haalbare drogestof opbrengsten van snijmaïs en gras en dat, vergeleken met de gerealiseerde opbrengsten. Hierbij zijn gemiddelde weersomstandigheden genomen en is er onderscheid gemaakt tussen de verschillende grondsoorten: vrij droog zand, nat zand en klei.
Lagere opbrengsten
Op zandgrond met een beperkt vochtleverend vermogen (125 mm) is bij gemiddelde weersomstandigheden een maïsopbrengst mogelijk van 17 ton droge stof per hectare. In de praktijk wordt dit op deze gronden alleen in de topjaren gehaald. De huidige praktijkopbrengst ligt gemiddeld op 14,6 ton droge stof. Ook de grasopbrengsten zijn lager dan wat haalbaar is. De haalbare grasopbrengsten gelden voor een situatie waarbij 15 procent van de opbrengst als weidegras wordt geoogst en de rest gemaaid wordt.
Opbrengstpotentieel
Volgens de initiatiefnemers van het Ruwvoerplatform kan door middel van de juiste ondersteuning van adviseurs en leveranciers een hogere maïs en grasopbrengst gerealiseerd worden. Hiervoor is er meer kennis in het veld nodig. Volgens het Ruwvoerplatform ontbreken referentiewaarden voor gewasopbrengsten vaak, zodat de ondernemer zelf niet bewust is van zijn lage opbrengsten. Het platform geeft aan dat ondernemers het beste kunnen beginnen om het opbrengstpotentieel in kaart te brengen en te kiezen voor perceelsgerichte bemesting.
Gat dichten
Het Ruwvoerplatform stelt zich ten doel het gat tussen de huidige praktijkopbrengsten en de haalbare opbrengsten te dichten zonder inzet van meer meststoffen, water en gewasbeschermingsmiddelen.