Alfa: Marge op 5,50 euro
Bij een gemiddelde melkprijs van 40,06 euro in 2013, betekent het dat de kritieke melkprijs over het jaar 2013 uitkomt op 35,66 euro per 100 kilo meetmelk. Ten opzichte van het jaar 2012 is dat een stijging van 1,50 euro per 100 kilo meetmelk. De voerkosten (grondstofprijzen) verklaren een groot deel van deze stijging. De conclusie is dat er gemiddeld ruim 4 cent per kilo melk meer bedrijfsresultaat is geboekt, wat voor veel bedrijven zal resulteren in een hogere belastingdruk.
Moeilijk voorspellen
In 2012 bedroeg de garantieprijs van FrieslandCampina (FC) 33,87 euro. In maart 2013 gaf FC nog een prognose af van 36,50 euro voor het jaar 2013. Er kan nu vastgesteld worden dat de sterke vraag naar zuivel heeft geleid tot een gemiddeld uitbetaalde garantieprijs van 39,45 euro. Volgens Jan Kappers van Alfa is dit fantastisch voor de melkveehouders, maar het laat zien dat de markt zich moeilijk laat voorspellen. Kappers geeft aan dat marktomstandigheden dus kunnen veranderen, wat betekent dat de veehouder zelf moet blijven nadenken waar hij toevoegde waarde kan realiseren binnen zijn bedrijf.
Hogere afschrijving vee
Volgens de adviseur van Alfa wordt er al veel aandacht besteed aan de levensproductie van de veestapel. Op basis van de ontwikkeling van de marktprijzen van slachtvee en kalveren wordt dit nog belangrijker. De restwaarde van een koe is gedaald van 729 euro naar 571 (exclusief gestorven dieren). De aanschafwaarde van een koe stijgt van 987 euro naar 1057 euro.
Kappers geeft aan dat er hierdoor per saldo 250 euro per koe meer wordt afgeschreven. Bij gemiddeld 8.500 kilo melk per koe per jaar en 25 procent vervanging, is dat 0,7 cent per kilo melk. Volgens Kappers laat de kalverprijs ook geen goede ontwikkeling zien, waardoor de omzet en aanwas onder druk komt te staan.
Voor de komende jaren verwacht hij sowieso dat gebruiksvee duurder wordt, vanwege de daling in het aantal stuks jongvee per 10 melkkoeien. Kappers geeft aan dat het voor de veehouder de uitdaging is om probleemloos en duurzaam een hoge melkproductie per koe te realiseren.
Cijfers tabel
Onderstaande tabel geeft inzicht in de langere termijn ontwikkelingen van het voersaldo, op basis van het rollend jaargemiddelde (onderste deel tabel). Het bovenste deel van de tabel ‘per kwartaal’ brengt de ontwikkelingen van de prijs en technische kengetallen in beeld. Dit zijn de belangrijkste factoren die het voersaldo bepalen.
De cijfers over de periode 1e kwartaal 2013 t/m 4e kwartaal 2013 brengt per saldo het rollende jaargemiddelde in beeld, welke donker gekleurd is. Hierbij dient opgemerkt te worden dat Alfa in het 4e kwartaal een voorschot (inschatting) opneemt voor de nabetaling over het jaar 2013. In 2012 is dat ook gebeurd. Op jaarbasis werd er een melkprijs van gemiddeld 42.34 euro gerealiseerd. Wat verder opvalt uit de tabel is de geleidelijke daling van de krachtvoerprijzen in het afgelopen jaar. In vergelijking met 2012 is dit nog altijd 3 à 4 euro hoger. Per saldo is het voersaldo ruim 4 euro hoger dan over het jaar 2012.
Noot:
De Marge-Monitor Melkveehouderij is een gezamenlijk initiatief van Alfa en Melkvee.nl. Het geeft in één oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveehouderij er financieel voor staat. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens uit het Bedrijfs Analyse Systeem van Alfa, aangevuld met externe data over melk-, voer- en veeprijzen. Wilt u een gratis indicatie van uw eigen financiële positie? Ga dan naar de website van Melkvee.nl.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Jan Kappers, Alfa Accountants