Drijfmest afstemmen op N-levering
De topkuilfinalisten van 2012 en 2013 bereiden zich voor op het nieuwe groeiseizoen. Dit keer geeft Daan Langeveldt uit Groesbeek aan welke keuzes hij maakt bij het bemesten van de eerste snee.
Minder drijfmest eerste snee
Daan Langeveldt begint over twee weken te bemesten met drijfmest. In 2013 bemestte hij elk perceel nog met 37 kuub per hectare. Langeveldt is bezig met een proef waarbij alle percelen bemonsterd worden door BLGG AgroXpertus. Deze monsters zijn nog niet binnen. Hij wil kijken of door de zachte winter de percelen een hoger stikstofleverend-vermogen hebben in vergelijking met andere jaren. Als dit het geval is, wil hij wat minder drijfmest voor de eerste snee rijden en meer voor de tweede snee. Ook wil de veehouder kijken of percelen met een lager stikstofleverend vermogen wat meer bemest moeten worden dan percelen met een hoger stikstofleverend vermogen.
Geen vloeibare kunstmest
Vorig jaar heeft Langeveldt op een aantal percelen een proef gedaan met vloeibare kunstmest. De veehouder kiest hier niet weer voor, omdat dit hem opbrengst heeft geko st. Voor de eerste snee wil hij KAS met zwavel en selenium strooien. Zwavel is volgens de veehouder nodig voor een hoger eiwit in de kuil en met het selenium wil hij het selenium in de kuil verhogen. Dit is volgens hem nodig voor de gezondheid van de koeien.
Wanneer de bodemanalyses binnen zijn, zal Langeveldt zijn bemestingskeuzes verder toelichten.