Stikstof in rundveemest daalt
Volgens BLGG AgroXpertus is al vanaf 1998 een dalende trend te zien in het gehalte stikstof. In 2012 leken de gehaltes te stabiliseren maar in 2013 lijkt de trend te zijn doorgezet. Het gemiddelde gehalte stikstof in 2013 bedroeg 4 kg N per m³, in 2012 was dit nog 4,1 kg N per m³. Het fosfaatgehalte is wel sinds jaren stabiel rond 1,6 kilo per kuub drijfmest. Ook de kaligehaltes lijken te stabiliseren rond 5,4 kilo per kuub.
Ruw eiwit kuilen
Gerard Abbink, productmanager bij BLGG AgroXpertus, geeft aan dat de daling te maken heeft met het lage gehalte ruw eiwit in de kuilen van 2012, die gevoerd zijn in 2013. De daling van het gehalte ruw eiwit in de kuilen laat een duidelijke overeenkomst zien met de daling in de stikstofgehaltes in drijfmest die geanalyseerd wordt bij BLGG AgroXpertus. Volgens Abbink is dat logisch te verklaren, want ruw eiwit en stikstof hebben een directe relatie met elkaar. Een slechtere benutting van stikstof zorgt voor minder ruw eiwit in de kuilen. Andersom zorgt minder ruw eiwit in de kuilen ook voor minder stikstof in de mest van koeien.
Geen daling 2014
Het is de verwachting dat het gehalte stikstof in drijfmest niet verder dalen in 2014. „Het seizoen 2013 kende een betere stikstofbenutting dan in 2012. De gehaltes ruw eiwit in de kuilen waren afgelopen jaar mede daardoor gemiddeld hoger. Daardoor zullen de gemiddelde gehaltes voor 2014 waarschijnlijk geen verdere daling laten zien”, aldus Abbink.
Verschillen groot
De productmanager geeft aan dat de verschillen in mestgehaltes groot zijn tussen bedrijven, maar ook tussen productiegroepen op hetzelfde bedrijf. Hij pleit er dan ook voor om de mest altijd te analyseren. Hierdoor voorkomt de veehouder om fouten te maken bij het bemesten. Het gevolg kan dan zijn dat er minder opbrengst van het land wordt gehaald en de gehalten in de kuil tegenvallen.