Emissiearme vloeren en subsidie-adviezen
Voor uitbreiding of nieuwbouw van ligboxenstallen is het in Nederland verplicht een vergunning Natuurbescherming aan te vragen waarin in Brabant een te kiezen emissiearme vloer reeds moet zijn opgenomen. In andere provincies hangt het nog af van de ruimte die de Natuurbeschermingswet biedt. De verwachting van het organiserende DLV, en van de 25 melkveehouders in de bus is dat het in heel Nederland die kant op gaat. In de loop van dit jaar zal de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) worden ingevoerd om de ammoniakemissie uit stallen verder te reduceren. Ammoniak aankopen (NH3) was een andere optie, maar extern salderen op die manier kan met de PAS niet meer.
Klauwgezondheid voorop
Het belangrijkste bij het kiezen van een emissiearme vloer is, volgens DLV, niet de mate van emissiereductie, maar op plaats 1, 2 en 3 staan respectievelijk de klauwgezondheid, de beloopbaarheid en de schuifbaarheid.
Op alle vier de te bezoeken adressen liggen de vloeren nog niet lang; van enkele weken tot maximaal twee jaar. Versnelde afvoer van urine heeft als nadeel een snellere droge vloer, en hellende vloeren hebben als nadeel dat koeien niet gelijk staan bij het voerhek en het kan zijn dat delen van de vloer versmeren met een mestschuif, zeggen onderzoekers van DLV.
Subsidieadviezen van DLV
- Het ammoniakplafond belemmert groei. ‘Maak nú gebruik van het aanvragen van de Nb-wet. Dit kan alleen nog voordat de PAS in werking treedt, naar verwachting in de loop van 2014.’
- Integraal Duurzame Stallen (IDS) subsidie aanvragen. ‘Hoe meer je aanvraagt, van zonnepanelen en mestscheiders tot luchtwassers (de wassers overigens ‘vanwege imagoschade door dichte stal, niet aangemoedigd door melkfabrieken’) hoe hoger het toegekende bedrag zal zijn. Zet er zoveel mogelijk zo onderbouwd mogelijk op. Wijzigingsbevoegdheid heb je na toekenning nog. Hiervoor dient wel een wijzigingsverzoek aangevraagd te worden, maar deze wordt in veel gevallen goedgekeurd. Aanvragen kan van 1 t/m 31 maart. Per aanvraag kun je maximaal 2,5 ton krijgen. De aanvraag wordt beoordeeld door een commissie van Dienst Regelingen die punten toekent aan het plan. De aanvragen met de hoogste rangschikking komen het eerst in aanmerking. Voorkeur is niet geheel uit te sluiten.’
- Van 1 t/m 31 maart kun je subsidie IMM (Investering in Milieuvriendelijke Maatregelen) aanvragen. ‘Bijvoorbeeld voor mestscheiden.’
Orienterende deelnemers
De meeste geinteresseerde melkveehouders die zich op uitnodiging van DLV inschreven voor de rondrit en de presentatie, zijn boeren uit Zuid- en Noord-Holland, Brabant, Utrecht en Gelderland. Een enkeling komt uit het Noorden. De meesten hebben nog geen concrete plannen voor nieuwbouw of uitbreiding, maar willen zich orienteren. Wel treffen ze al voorbereidingen voor het aanvragen van de vergunning Natuurbeschermingswet. Een enkeling overweegt vergroten van het bedrijf van 40 naar 80 koeien. Twee melkveehouders willen op korte termijn van 200 naar 300 respectievelijk 400 stuks. Een melkveehouder uit Flevoland zegt bovengenoemde vergunning óók te moeten aanvagen in Overijssel en Gelderland.
Adressen
Op het eerste adres van de rondrit zijn hier en daar halve platen toegepast zodat er meer mest naar de kelder verdwijnt. De toehoorders nemen de vertegenwoordiger in de maling; „Daar heb je dus meer afstort omdat je meer spleten hebt. En dat is duurder?! Dat zijn notabene meer spléten!” In Oud-Alblas liggen emissiearme trilbetonvloeren van Swaans Beton; ‘De combinatie met zaagsel in de boxen was lastig’, volgens melkveehouder Wim Baan die het heeft vervangen door stro. Na de lunch met een presentatie van DLV over actualiteiten en de nieuwe wetgeving, kijkt de groep op het derde adres naar de D1 van Berkel Beton. Bij Jan Siebeling in Hardinxveld-Giessendam heeft Berkel alle blokjes van de D1 voorzien van zaagsnedes. In de bus onderweg van bedrijf naar bedrijf verbazen de mannen zich over de talrijke nieuwe en grote stallen in de Alblasserwaard. Het laatste te bezoeken bedrijf in Hoornaar is van Willem Looijen. Hij heeft een rubber vloer vanwege het koecomfort. In de krant meer bijzonderheden over alle vier de vloeren.
Het verslag van deze rondrit verschijnt volgende week ook in Veldpost.
Een soortgelijke dag van DLV, met andere stalvloeren, vindt plaats op 24 april.