Diarree voorkomen? Beheers de infectiedruk in de stal!
In dit artikel leggen we de focus op het beheersen van de infectiedruk in de omgeving van het kalf. Dit betreft het onderdeel “Beheers” van de BBB aanpak. Een kalf kan diarree krijgen door ziekteverwekkers die via de bek het lichaam binnen dringen. Daarom is het van groot belang dat zowel de afkalfstal als eenlingboxen goed schoon zijn. Infectiedruk en hygiëne zijn algemene veelomvattende begrippen. Met behulp van een aantal praktische tips kan de infectiedruk in de stal verlaagd worden en daarmee de hygiëne sterk verbeterd.
Waar op te letten?
Om ervoor te zorgen dat een kalf niet ziek wordt is een schone omgeving noodzakelijk.
Huisvesting
Koeien dragen veel ziekteverwekkers bij zich, zonder dat ze er zelf ziek van worden. Een voorbeeld hiervan is Cryptosporidium. Niet alle koeien zijn drager, maar een kalf kan in de afkalfstal al geïnfecteerd raken, soms door hun moeder, maar ook door een koe die er al eerder gestaan heeft. Om de besmettingskans bij kalveren te verlagen is het belangrijk dat zowel de afkalfstal als eenlingboxen, waarin het kalf na de geboorte terecht komt, vrij zijn van ziekteverwekkers.
Reiniging huisvesting
Het reinigen van de eenlinghuisvesting van kalveren is op de meeste bedrijven vanzelfsprekend, Belangrijk daarbij is te letten op het volgende:
- Verplaats de huisvesting naar buiten.
- Haal het grove vuil weg.
- Verwijder alle resten met een hogedrukreiniger.
- Reinig met een reinigingsmiddel dat zeep bevat.
- Desinfecteer de hokken en laat minimaal 2 uur drogen.
Laat de hokjes na het schoonmaken buiten staan. Het zonlicht heeft een vernietigende werking op de oöcyten die zijn achtergebleven.
Deze manier van reinigen kan ook gebruikt worden om afkalfstallen te reinigen.
Emmers en de sonde
De manier van aanbieden van voer en drinkwater is van groot belang om besmetting te voorkomen. Vliegen die van het strooisel naar de melkresten in de emmer vliegen zijn de perfecte verspreider van allerlei ziekteverwekkers. Bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel. Regelmatig reinigen van de speenemmers is daarom essentieel.
- Om besmetting te voorkomen is het verstandig elk hok met bijbehorende emmer een nummer te geven zodat deze altijd bij elkaar blijven
- De emmer waar melk uit gedronken wordt, moet minimaal 1x daags worden schoongemaakt met water en zeep
- Dek de emmers in de zomer af zodat vliegen er niet bij kunnen komen.
- Reinig en desinfecteer de sonde grondig na elk gebruik
Kleding en laarzen
Veel kalveren hebben op jonge leeftijd extra aandacht nodig. Ze drinken de melk nog niet gemakkelijk, ze zijn niet helemaal fit. Schone kleding, laarzen en handen zijn extreem belangrijk wanneer je met deze jonge dieren in aanraking komt. Door zo hygiënisch mogelijk te werken, kan verspreiding van diarreeveroorzakers via de mens geminimaliseerd worden.
Looplijnen op het bedrijf
Door logische looplijnen in te richten op het bedrijf kan de kans op besmetting of verspreiding tot een minimum beperkt worden. Hierbij is het belangrijk om te kijken welke dieren op het bedrijf het eerst aandacht krijgen, bij welke groep wordt gestart en welke dieren zijn het meest kwetsbaar?
De jongste dieren zijn altijd het meest gevoelig ziekteverwekkers. Daarom is het noodzakelijk om altijd van jong naar oud te werken. De zieke dieren vragen veel en vaak acute verzorging. Toch kan het beste eerst aandacht gegeven worden aan de gezonde dieren. Wanneer eerst de zieke dieren verzorgd worden en vervolgens de gezonde, dan is de kans op besmetting veel groter.
Bij de aanpak van kalverdiarree is het van belang om te werken volgens een totaalaanpak, met focus op de volgende drie gebieden:
1. Bescherm: verhoog de weerstand
2. Behandel: meten is weten. Stel de diagnose en behandel en voorkom gericht
3. Beheers: verlaag de infectiedruk en voorkom verspreiding op het bedrijf
Meer weten over de Bescherm, Behandel, Beheers aanpak? Neem contact op met uw dierenarts of kijk voor meer informatie op: www.gezondkalf.nl.
Tekst: MSD Animal Health
Beeld: MSD Animal Health