Nederlandse melkaanvoer blijft dalen
De totale melkaanvoer van tot en met mei van dit jaar ligt 2 procent lager dan vorig jaar. Als belangrijkste oorzaken voor de productiedaling noemt ZuivelNL de tegenvallende kwaliteit van het ruwvoer, de hoge energie- en veevoerprijzen en de aanhoudende onzekerheid rondom het stikstofbeleid.
Ook krimp op Europees en mondiaal niveau
Niet alleen in Nederland maar ook in een aantal andere belangrijke zuivel producerende landen in Europa loopt de melkproductie terug. Zo leverden Duitsland in april 3 procent minder melk, Frankrijk 2 procent minder en Ierland 1 procent. Polen slaagt er als enig Europees land in de productie te laten stijgen en wist in april 1 procent meer melk aan te voeren. Bezien over de eerste vier maanden van dit jaar daalde de melkaanvoer met 0,7procent ten opzichte van de aanvoer in 2021.
Deze trend zien we ook in andere werelddelen. Australië en Nieuwe-Zeeland produceerde in april respectievelijk 7 en 6 procent minder melk. In de Verenigde Staten nam de productie met 1 procent af en Uruguay produceerde 2 procent minder melk in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.
Prijzen
Het krappe aanbod zorgt voor hoge verkoopprijzen. Medio april kwam de prijs tijdelijk onder druk te staan met een lichte prijsdaling tot gevolg. De markt herstelde echter snel en sinds eind april zijn de prijzen, onder invloed van het krappe aanbod en de hoge prijzen, nog steeds stabiel hoog.
De prijzen voor vol melkpoeder en boter trekken zich weinig aan van de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Beide producten worden volledig binnen Europa verhandeld. Mager melkpoeder gaat wel de hele wereld over, waardoor de Nederlandse notering dichter bij de prijs ligt die elders op de wereld wordt betaald. Vraaguitval zorgde ervoor dat de melkrijs medio juni onder druk kwam te staan en uiteindelijk een stapje terug moest doen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: ZuivelNL