Dijksma: tariefsverhoging NVWA gaat door
De NVWA gaat reorganiseren. Tenminste, dat wil de organisatie zelf en de regering wil dat ook. Maar de Tweede Kamer heeft daar moeite mee. Daarom vond er donderdagmiddag een vier uur durend debat plaats tussen de Kamerleden, staatssecretaris Dijksma van Landbouw en minister Schippers van Volksgezondheid.
Kostenverhoging
Verschillende Kamerleden hadden moeite met de aangekondigde kostenverhoging van 10 miljoen. Helma Lodders (VVD) vond dat de organisatie eerst zelf maar eens efficiënter moest gaan werken, voordat die bij het bedrijfsleven aanklopt om een reorganisatie te financieren.
Ook Carla Dik-Faber (ChristenUnie) eiste dat de NVWA efficiencyslagen zou doorvoeren in plaats van de rekening bij het bedrijfsleven neer te leggen.
'Exportpositie nek om gedraaid'
Jaco Geurts (CDA) stelde dat de Nederlandse landbouw zich met deze tariefsverhoging uit de markt prijst. „Onze exportpositie wordt hiermee de nek omgedraaid”, vond hij. Geurts eiste een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van de voorgestelde verhogingen en een stop op tariefsverhogingen totdat de uitkomsten van dat onderzoek bekend zijn.
Andere partijen waren minder afwijzend. „De afschaffing van de productschappen heeft bedrijven veel geld opgeleverd”, vond Gerard Schouw van D66, „dus kan het bedrijfsleven deze verhoging wel betalen.”
Tjeerd ten Dekken (PvdA) had ook geen problemen met de tariefsverhoging. Een goede, onafhankelijke controle op voedselveiligheid is tenslotte ook in het belang van die bedrijven, stelde hij.
Belastingbetaler
In haar weerwoord hield Dijksma de Kamer voor dat de belastingbetaler het grootste deel van de reorganisatie betaalt. De ministeries van EZ en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betalen, samen met de NVWA zelf, het grootste deel van die reorganisatie, 33 miljoen euro.
„En als de agrarische export 80 miljard euro bedraagt, kan het bedrijfsleven echt wel tien miljoen missen voor een betere keuringsdienst”, vond zij.
Efficiënter
Ze sloot daarbij haar ogen niet voor het feit dat de organisatie efficiënter kan worden, maar enkel efficiencyverbeteringen zijn onvoldoende om de kosten te dekken. Zij wil dus een mix van meer efficiëntie en hogere tarieven.
„Als de retributie niet goed verdeeld is, wil ik daarover met u praten, maar het geld moet wel ergens vandaan komen”, hield Dijksma de Kamer voor. „Het gaat altijd wel ergens pijn doen. De ministeries van EZ en van VWS lijden pijn en de NVWA zelf ook. Dan ontkomt het bedrijfsleven daar ook niet aan.”