Flynth: kosten in 2013 verder gestegen
Flynth heeft van de eerste 500 melkveebedrijven de jaarresultaten over 2013 geanalyseerd. Volgens Flynth waren de voerkosten het afgelopen jaar de belangrijkste stijger met 11,5 euro per 100 kilo melk. In 2012 was dit nog 10,3 euro per 100 kilo melk. Ook de teeltgebonden kosten stegen met 0,2 euro naar 1,7 euro per 100 kilo melk. De overige diergebonden kosten (diergezondheid, fokkerij, strooisel en mestafzet) zijn licht gedaald met 0,1 euro per 100 kilo melk.
De conclusie van de accountantsorganisatie is dat veehouders scherp op de kosten moeten blijven letten, zodat veehouders niet in de problemen komen in tijden met een lagere melkprijs .
Eerder liet accountantsorganisatie Accon AVM weten dat de kosten over 2013 gelijk waren gebleven. Hieruit blijkt dat de kostenontwikkeling niet bij elke accountantsorganisatie gelijk is.
Bedrijfsomvang gegroeid
Afgelopen jaar is de gemiddelde bedrijfsomvang met gemiddeld bijna 50.000 kilo melk per veehouder gestegen. Vergroting van de bedrijfsomvang kan schaalvoordelen opleveren in de vorm van kostprijsverlaging, maar volgens Flynth zijn die in de resultaten niet terug te vinden. De vaste kosten zijn gelijk gebleven met 13,1 euro per 100 kilo melk.
Wat opvalt, is dat werk door derden (loonwerk en dergelijke) met 0,3 euro per 100 kilo melk is gestegen en dat dit weer gecompenseerd wordt door de kosten van onroerende zaken en algemene vaste kosten. Onder algemene kosten vallen de kosten voor heffingen, contributies, abonnementen, accountancy, advies, algemene verzekeringen en dergelijke.
Benodigde melkprijs
Flynth heeft op basis van de resultaten van het afgelopen jaar een berekening gemaakt van de kostprijs die een veehouder nodig heeft om alle kosten (inclusief afschrijving en aflossing) te dekken. Hieruit komt een kostprijs van 37,8 euro per 100 liter melk. Wanneer de financieringslast (betaalde rente en aflossing) niet meegenomen wordt volstaat een melkprijs van 29,4 euro per 100 kilo melk.
De accountantsorganisatie geeft aan dat afgelopen jaar de kostenstijging meer dan gecompenseerd kon worden door een goede melkprijs. Het is volgens Flynth de vraag of de melkprijs de komende jaren ook goed blijft, al zijn de vooruitzichten voor de zuivel op dit moment nog gunstig.