Kosten melkveehouderij 2013 niet gestegen
Volgens Accon AVM zijn de kosten van ruwvoer en krachtvoer in 2013 wel gestegen. Dit is weer gecompenseerd door een daling van de overige variabele kosten als gezondheid, fokkerij, mest en strooisel.
Lagere bewerkingskosten
Wat opvalt is dat ondanks het wegvallen van de rode diesel, de mechanisatiekosten en de loonwerkkosten lager zijn ten opzichte van 2012. Volgens Arjan Tolkamp van Accon AVM is een belangrijke reden hiervoor dat er op veel plaatsen een snede minder is geoogst. Ook de kosten voor onderhoud van gebouwen zijn lager. Dit heeft volgens Tolkamp waarschijnlijk te maken met het uitstellen van onderhoud en vervangingsinvesteringen door de krappere marges in het begin van 2013
Te weinig financiële planning
Volgens de prognose van Accon AVM wordt er gemiddeld 19.000 kilo meer melk geleverd dan het referentiequotum. Toch is er in 2013 maar een lichte stijging te zien van de leasekosten. Volgens de accountantsorganisatie lijkt het erop dat veel veehouders op het laatste moment beslissen om melkt te gaan leasen of superheffing te betalen. Volgens Tolkamp zijn te weinig veehouders bezig met het financieel plannen in de eigen bedrijfsvoering, en hebben veel veehouders geen idee wat een extra liter melk kost. Het gevolg is dat de kosten van de extra liters in 2014 betaalt moeten worden.
Mestafzet vooraf regelen
Een ander punt wat de accountantsorganisatie opvalt, is dat fiscaal winstgevende bedrijven maar beperkte mestafzetkosten hebben. Volgens Tolkamp betekent het dat veehouders die vooraf hun mestafzet goed regelen hun mestafzetkosten ook kunnen beperken. Er zullen naar de toekomst meer voer-mest overeenkomsten afgesloten worden, als onderdeel van een bedrijfsplan.
Prognose 2014 goed
Ook 2014 zal volgens de prognose van Accon AVM een goed jaar te worden. Dit betekent dat de fiscale druk toeneemt. De voorlopige prognose voor de melkprijs van 2014 is minimaal 39,5 euro (Dairy Trading Online). De vraag naar ruwvoer zal blijven wat de ruwvoerprijs hoog zal houden.