Mest verdunnen geeft 40 procent minder emissie
Dit blijkt uit de eerste resultaten van de ammoniakemissiemetingen bij mesttoediening met een sleepvoetenmachine op veen- en kleigrond, meldt Verantwoorde Veehouderij.
Het onderzoek werd afgelopen jaar gedaan door Wageningen UR en VIC Zegveld. Daarbij werd onverdunde mest vergeleken met verdunde mest.
Sleepslangen
Het verdunnen van de mest is al gangbaar bij mesttoediening in het voorjaar waarbij de mest wordt aangevoerd met een sleepslangsysteem. Het wordt dan gedaan om de mest goed te kunnen verpompen.
Meer kuubs
Verdunde mest geeft een lagere ammoniakemissie, omdat de mest beter kan infiltreren in de bodem en de ammoniumconcentratie in de mest wordt verlaagd.
Aan de andere kant betekent verdunnen dat er meer kuubs water en mest per hectare moeten worden opgebracht voor dezelfde stikstofgift. Dit kan ertoe leiden dat de mest meer uitvloeit en niet meer netjes op stroken wordt toegediend, waardoor de toediening een hogere emissie kan geven. De resultaten tot nu toe wijzen echter op een positief resultaat, aldus de onderzoekers. Het is de bedoeling om het onderzoek met verdunnen van mest dit jaar voort te zetten.
Lagere emissie vereist
Veehouders en overheid hebben beide belang bij reductie van de ammoniakemissie en verhoging van de stikstofefficiëntie op melkveebedrijven. De sleepvoetmethode leidt al tot een forse reductie van ammoniakemissie bij bemesting op veen en zware kleigrond ten opzichte van bovengronds uitrijden, echter een verdere emissiereductie is straks vereist, aldus Verantwoorde Veehouderij.
Eerder was al sprake van een verbod van het gebruik van de sleepvoet op veen en klei per 2014, maar dat verbod is voorlopig uitgesteld. Wageningen UR is samen met VIC Zegveld en Dairy Campus afgelopen jaar nieuw onderzoek gestart naar verdergaande emissiearme bemestingstechnieken en –methoden voor veen- en kleigronden.