Meer opbrengst snijmaïs door minder gewasbeschermingsmiddel?
Snijmaïs telen zonder gewasbeschermingsmiddelen is voor de gangbare veehouderij eigenlijk ondenkbaar. Onkruid concurreert namelijk met de maïs wat tot opbrengstderving leidt. Niets doen tegen onkruid is geen optie.
Groeivertraging
Maar de andere kant is er ook. Het spuiten tegen onkruid geeft ook groeivertraging van de maïs. In de praktijk blijkt dit onderbelicht. Zeker, de maïs trekt wel weer bij na een bespuiting. Maar dat het opbrengst kost, is een feit. De vraag is alleen hoeveel opbrengst het kost. En wat als het met minder middelen toe kan? Loonwerker en melkveehouder Juul ten Hove vertelt over zijn gewasbeschermingsstrategie en hoe hij het middelengebruik weet te verlagen.
Schoffelen
Helemaal geen bestrijdingsmiddelen gebruiken zou nog mooier zijn. Tenminste als het mogelijk is. Daarmee wordt ook tegemoet gekomen aan de maatschappelijke wens voor minder gebruik van minder chemische middelen. Evers Agro heeft daarom een proef in Kamperveen liggen waarbij maïs wordt geschoffeld met een schoffelbemester. Deze machine heeft zelfs de mogelijkheid om mest toe te dienen tijdens de groei. De machine wordt gedemonstreerd tijdens de demo-avond.
Bodemscan op telefoon
Het hoeveelheid middelen heeft alles te maken met de onkruiddruk. Het blijkt dat het ene perceel gevoeliger is voor onkruid dan het andere. Zelfs binnen een perceel zijn verschillen te zien. Volgens Healty Soil is de onkruiddruk van een bodem die wat mineralensamenstelling in balans is veel lager dan bij een bodem waar onbalans is. Bodemstimulanten kunnen daarbij helpen. Het volledige Topmais-perceel is in kaart gebracht met een bodemscanner. Met de GPS-functie op de mobiele telefoon laat Healty Soil interessante verschillen zien.
Klik hier voor het programma. Aanmelden is niet nodig.