LTO: geen hormonen voor hogere melkproductie
Wakker Dier publiceerde gisteren haar onderzoeksrapport 'Hormoongebruik in de vee-industrie'. In het persbericht, getiteld 'Zorgen om hormoongebruik voor goedkope karbonade en melk' staat onder meer:
„Het gebruik van diverse vruchtbaarheidshormonen in de melk- en varkenssector lijkt in opmars te zijn. Met een palet aan 59 inmiddels toegelaten hormoonpreparaten wordt de productie in de veesector opgevoerd.”
„Controle op dit hormoongebruik ontbreekt vrijwel en de consument wordt hierover door zowel de overheid als de veesector actief voorgelogen.”
„De vruchtbaarheidshormonen vallen niet onder de sinds 1988 verboden groeihormonen en hiervoor gelden amper restricties. Grof geschat worden jaarlijks 100 duizend tot 200 duizend (10 tot 15 procent) zeugen en 200 duizend tot 400 duizend (15 tot 30 procent) koeien met hormonen behandeld. Veel hormonen worden gebruikt vanwege vruchtbaarheidsstoornissen die vaak een neveneffect zijn van het doorfokken van koeien en zeugen op steeds hogere producties”, aldus het persbericht van Wakker Dier.
Tros Radar
Het onderwerp kwam maandagavond ook aan de orde in het consumentenprogramma Tros Radar, dat nauwe banden heeft met Wakker Dier.
Hoewel wordt uitgelegd dat er vruchtbaarheidshormonen worden gebruikt om koeien te behandelen die slecht tochtig willen worden (en wel een kalf moeten kunnen krijgen om melk te produceren) is de suggestie snel gewekt dat hormonen worden gebruikt om de melkproductie te stimuleren, meent LTO.
Het item werd door de programmamakers immers als volgt aangekondigd: „Gemiddeld produceert één koe 8.000 liter melk per jaar voor ons. Zijn we de koe letterlijk en figuurlijk aan het uitmelken, nu productie-verhogende vruchtbaarheidshormonen zijn toegestaan?”
'Onzin'
LTO Nederland benadrukt dat vruchtbaarheidshormonen niet worden ingezet om de melkproductie van koeien te verhogen. Dat is een kwestie van onder meer het juiste voer, huisvesting en fokkerijprogramma’s. „Suggesties dat met gebruik van hormonen de melkproductie per koe opgejaagd kan worden, zijn dus onzin”, aldus LTO.
Melkveehouders gebruiken alleen in overleg met hun dierenarts vruchtbaarheidshormonen. Alleen dan wanneer blijkt dat koeien niet of moeilijk tochtig willen worden. Dat is dus geen structureel gebruik, maar om individuele koeien te helpen, aldus LTO Nederland.
Baarmoeder opschonen
Volgens LTO-bestuurder Toon van Hoof worden koeien ook wel eens met vruchtbaarheidshormonen behandeld om de baarmoeder op te schonen. „Dat is toch beter dan wanneer daar antibiotica voor zou worden gebruikt", meent hij.
Waar Van Hoof wel op tegen is, is het structureel gebruik van vruchtbaarheidshormonen als managementtool, als onderdeel van het bedrijfssysteem. „Daar zijn we niet voor. Maar zoals de hormonen nu in de praktijk worden gebruikt, zie ik geen gekke dingen. Ik durf dat met open vizier te verdedigen."
15 tot 40 procent koeien
Volgens de dierenartsenkoepel KNMvD worden jaarlijks 15 tot 40 procent van de Nederlandse melkkoeien een of meerdere malen behandeld met vruchtbaarheidshormonen.