Wereldhandel in kaas groeide in 2013
Dat meldt het Productschap Zuivel in haar overzicht van de wereldhandel in zuivel over de eerste negen maanden van 2013.
Kaas: 45 procent uit EU
In de wereldmarkt voor kaas is de EU de belangrijkste speler, met een aandeel van 45 procent. De uitvoer vanuit de 27 EU-landen nam met 7 procent toe tot 600.000 ton kaas in de eerste drie kwartalen van vorig jaar. Ook de VS (na de EU de grootste exporteur) noteerden een forse groei van 14 procent, tot een volume van ongeveer 200.000 ton.
De aanhoudende krapte op de wereldmarkt en de goede kaasprijzen vormden de motor achter de exportgroei. De Nederlandse kaasprijs is sinds april vorig jaar alleen maar gestegen.
De uitvoer vanuit Nieuw-Zeeland daalde licht (– 3 procent) als gevolg van een achterblijvende melkproductie in 2013.
Rusland en Japan
Op de wereldmarkt bleven Rusland en Japan de grootste kopers van kaas, al nam de invoer van kaas door Japan licht af. Sterke groeiers waren Mexico en China, die elk 16 procent meer kaas inkochten op de wereldmarkt. Mexico kocht ruim 10.000 ton meer kaas in, voornamelijk afkomstig uit de VS.'
China voerde 4.725 ton meer kaas in. Hiervan kwam een vijfde deel uit de EU. Met de groei in de kaasinvoer heeft China zich in de top 10 van wereldmarktbestemmingen voor kaas genesteld, aldus het PZ.
Daling overige producten
De wereldkaashandel was wel een positieve uitschieter; de export van andere zuivelproducten zoals boter, boterolie en melkpoeders kromp. De wereldhandel in boter daalde met een procent of twee, niet-mager melkpoeder met ruim 9 procent en de handel in mager melkpoeder liep ruim 8 procent terug.