Mais onbestendiger door lagere mestnormen
Die waarschuwing is afkomstig van Jan Rozeboom nutrionist bij ABZ Diervoeding.
Vanwege de steeds strengere bemestingsnormen daalt ook het eiwitgehalte in snijmaïs. Het gevolg hiervan is dat het laagje eiwit rond de maiskorrel dunner wordt en de korrel in de pens makkelijker afbreekt, legt Rozeboom uit.
Maïs onvoldoende bemest
Volgens Rozeboom bemesten veel veehouders de snijmaïs onvoldoende. Vanwege de strengere bemestingsnormen is hier de ruimte niet voor omdat men ook voldoende mest op het grasland uit wil rijden. Daarnaast zijn de mineralengehalten in de mest de laatste jaren ook afgenomen terwijl nog wel dezelfde hoeveel mest uitgereden wordt.
Overigens hoeft een lager ruw eiwitgehalte in de maïskuil niet altijd te betekenen dat er ook een tekort is aan eiwit rond de korrel. Dit kan namelijk ook uit de plant komen.
Korrelmaïs
Ook in aangekochte korrelmaïs voor verwerking in krachtvoeders blijkt er verschil te zitten in bestendigheid van zetmeel. Maïs komt overal vandaan en ook de verschillende rassen hebben hier invloed op, aldus Rozeboom.
Pensverzuring
Een te hoog aandeel onbestendig zetmeel in snijmaïs beïnvloedt de vertering van het rantsoen. Wanneer er onvoldoende bijgestuurd wordt kan dit (subklinische) pensverzuring tot gevolg hebben, wat weer invloed heeft op de gezondheid en de klauwen van de koeien.
Het beoordelen van het aandeel bestendig zetmeel (zetmeel wat de pens passeert en in de darm vrijkomt) is altijd al lastig geweest. De bestendigheid kan namelijk door verschillende oorzaken beïnvloed worden. Algemeen bekend is dat naar mate de maïskuil langer zit, het aandeel bestendig zetmeel afneemt en het aandeel onbestendig zetmeel toeneemt. Dat het eiwitgehalte hier ook invloed op heeft is iets wat steeds actueler wordt.