Staghouwer verdedigt waterkwaliteit derogatieboeren
PvdD wil fosfaatrechtenstelsel gebruiken om hoeveelheid fosfaat omlaag te brengen
De Eerste Kamerfractie van de PvdD vroeg zich af waarom Staghouwer, gezien het feit dat Nederland wellicht geen nieuwe derogatie van de Nitraatrichtlijn zal verkrijgen in verband met de slechte waterkwaliteit in Nederland, niet van de gelegenheid gebruik maakt om middels het fosfaatrechtenstelsel de hoeveelheid fosfaat in de melkveehouderij langzaam maar zeker omlaag te brengen.
Derogatiebedrijven hebben betere waterkwaliteit
Staghouwer weerlegt de bewering dat de waterkwaliteit onder derogatiebedrijven slecht is. „Ik wil allereerst opmerken dat de waterkwaliteit onder derogatiebedrijven, waaraan voornamelijk melkveebedrijven deelnemen, beter is dan onder niet-derogatiebedrijven.” Hij benoemt ook direct het kamerstuk waarin de fractie dit terug kan lezen.
Tevens wijst hij de PvdD erop dat het fosfaatrechtenstelsel niet is bedoeld om het aantal fosfaatrechten steeds verder omlaag te brengen. Maar dat de fosfaatbank een instrument is om grondgebondenheid te bevorderen. En dat is nodig omdat Nederland in het addendum op het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn 2022-2025 een volledig grondgebonden melk-, weide- en zoogkoeienhouderij aangekondigt in 2032.
Lees hier de volledige brief van de minister.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ministerie van LNV