'Zuivelprijzen blijven hoog op wereldmarkt'
Hoewel melkproducerende landen meer exporteren, verdwijnen die extra volumes vrijwel volledig in de dorstige keel van China. Dat schrijft de bank in haar internationale zuivelrapport over het vierde kwartaal.
5000 US dollar
Halverwege december noteerde volle melkpoeder in de regio Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland) netto meer dan 5.000 US dollar per ton. Zuivelverwerkers zijn vanwege de hoge poederprijs meer melk tot poeder gaan verwerken, waardoor ook de prijzen van andere zuivelgrondstoffen op het zuidelijk halfrond met 3 tot 5 procent opliepen.
China
Vanwege de goede prijzen op de wereldmarkt hebben zuivelproducerende landen sinds september hun export opgeschroefd. Desondanks bleven de prijzen hoog, volgens Rabo-analist Tim Hunt. „China blijft uitzonderlijk grote hoeveelheden inkopen, om de dalende binnenlandse productie aan te vullen."
Hunt verwacht dat China het leeuwendeel, zo niet alles, van die extra exportvolumes uit het vierde kwartaal zal opnemen, en dat de Chinese zuivelaankopen op de wereldmarkt in 2014 nog verder zullen toenemen.
Voorraden op
China’s kooplust houdt zo de krapte op de internationale markt in stand. Veel kopers in regio’s als het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Noord-Afrika hadden vanwege de hoge prijzen al een tijdje de tering naar de nering gezet. Maar nu die het laatste restje voorraad opgebruikt hebben, moeten ze wel aan de bak om voldoende aanvoer te garanderen. Daardoor blijft het opwaartse effect op de prijzen aanhouden.
Hoge marges
Voor de wereldzuivelmarkt betekent dit dat het jaar 2014 in de meeste importerende en exporterende landen van start gaat met recordhoge prijzen voor boerderijmelk. Tegelijkertijd liggen de prijzen voor veevoergrondstoffen zoals sojabonen en graan in Amerikaanse dollars gerekend zeker 10 tot 40 procent onder het niveau van vorig jaar. Dat biedt goede perspectieven biedt op hoge marges voor intensieve melkveehouders, aldus de Rabobank.
'Intrigerend jaar'
„2014 wordt een intrigerend jaar voor de zuivelmarkt", denkt Hunt. „Wij verwachten dat de zuivelprijzen het huidige hoge niveau zeker tot midden volgend jaar kunnen vasthouden."
In de tweede helft van 2014 zullen de prijzen naar verwachting iets zakken, omdat de melkproductie – gestimuleerd door de uitstekende marges – zal worden opgevoerd. Niettemin zal die prijsdaling beperkt blijven, denkt Hunt. Zuivelproducerende landen hebben immers te maken met structurele beperkingen en inkopende landen moeten nog steeds hun voorraden aanvullen. In combinatie met een voorzichtig economisch herstel blijven de vooruitzichten voorlopig dus uitstekend, aldus de bank.