Klauwgezondheid 10 procent verbeterd
Bijkomend voordeel is dat het aantal ernstige aandoeningen bij koeien fors is gedaald. Dit betekent een beter dierenwelzijn van de koe, aldus de initiatiefnemers van Grip op Klauwen
Gouden Klauw Award
Het project is opgezet door LTO Noord, ZLTO en LLTB en uitgevoerd in samenwerking met een groot aantal ketenpartners. Er deden enkele tientallen melkveebedrijven aan mee. Grip op Klauwen werd kortgeleden afgesloten met een symposium in Bunschoten. Daarbij werd tevens de winnaar van de Gouden Klauw Award bekend gemaakt: Rob Wopereis uit het Achterhoekse Zieuwent.
Integrale adviesaanpak
Het geheim van het succes van het project schuilt volgens de betrokkenen in een integrale adviesaanpak op het boeren erf, waarin met vijf simpele stappen eenvoudig resultaat kan worden geboekt. Een sterk samenspel tussen boer, dierenarts, veevoeradviseur en klauwverzorger is daarbij onmisbaar gebleken.
Klauwproblemen bij de koe zijn vaak multifactorieel, stellen de betrokkenen. Daarom is het belangrijk om met diverse disciplines gezamenlijk aan de tafel bij de boer te zitten om zo tot een integraal advies te komen, waarmee de boer uit de voeten kan.
Erfbetreders
In de nabije toekomst is het zaak om de beproefde adviesaanpak te verankeren in het dagelijkse werk van alle erfbetreders. Jonge dierenartsen worden hiervoor momenteel op de opleiding al klaargestoomd. Zij krijgen de stapsgewijze aanpak mee in het lesaanbod.
Klauwverzorgers werken nauw samen met GD en CRV in (het verbeteren van) Digiklauw, een monitoringssysteem voor de klauwgezondheid. En de boer merkt ook in zijn portemonnee dat het beter gaat met zijn koeien. Dat is misschien nog wel de beste prikkel voor alle partijen, aldus Grip op Klauwen.
'Winst voor het oprapen'
Volgens klauwverzorger Johan Hardeman ligt de winst voor het oprapen: „We zien bij alle boeren verbetering. Het resultaat is wisselend, maar iedere boer boekt winst.”
Meer informatie op Gripopklauwen.nl.