EU-luchtkwaliteitsregels bedreigen veehouderij

Ook de Duitse boerenbond DBV is er niet gerust op. In 2030 moet Duitsland de uitstoot met 39 procent hebben verlaagd. Dergelijke aanscherping van de normen betekent vergroting van de importafhankelijkheid, waarschuwt de DBV.
Eurocommissaris Dacian Ciolos van Landbouw gaf deze week desgevraagd geen commentaar op de plannen. Er wordt verondersteld dat het Directoraat Agri er grote moeite mee heeft.
'Buitenproportionele inspanningen'
Een verlaging van de ammoniakuitstoot met 27 procent in de periode 2005-2030 vraagt buitenproportionele inspanningen van de Nederlandse veehouderij, stelt LTO Nederland. Juist in Nederland is in de afgelopen decennia al veel in ammoniakreductie geïnvesteerd, naar verhouding veel meer dan in de meeste andere EU-landen.
De Nederlandse ammoniakregelgeving behoort immers tot de strengste van Europa, vindt LTO. De meest kosteneffectieve maatregelen zijn hier al doorgevoerd, terwijl dat in verschillende andere EU- landen niet of nauwelijks is gebeurd.
'Afstraffing'
„Nu een schep erbovenop betekent een afstraffing voor alle maatregelen die al zijn genomen, inclusief allerlei investeringen”, zegt LTO-bestuurder Siem Jan Schenk. Hij wijst op een recente NSL-rapportage, waaruit blijkt dat de luchtkwaliteit in ons land de afgelopen jaren sterk is verbeterd.
67 procent
In de periode 1990-2010 is de ammoniakemissie in de Europese Unie (EU-27) met 28 procent teruggedrongen. Nederland steekt daar ver bovenuit, stelt LTO: in dezelfde periode is hier een reductie bereikt van 67 procent. Met ongeveer 6,5 procent van de landbouwproductie in de Europese Unie is Nederland verantwoordelijk voor slechts 3,3 procent van de ammoniakuitstoot.
Bereikte resultaten
De Duitse boerenbond DBV is dezelfde mening toegedaan. „Deze plannen zijn niet te bereiken zonder de rundveehouderij, de schapenhouderij en de varkenshouderij in Duitsland en grote delen van Europa op te geven en de importafhankelijkheid van Europa drastisch te vergroten", waarschuwt de DBV.
„Ze gaan volledig voorbij aan de realiteit en negeren de reeds bereikte resultaten." De Duitse belangenbehartiger stelt eveneens dat de uitstoot van ammoniak en methaan door efficiëntieverbetering, inkrimping van de veestapel en emissie-arme mestaanwendingstechnieken al flink gereduceerd is.
Ook in Denemarken zijn grote zorgen over de luchtkwaliteitsplannen van de Europese Commissie van Milieu.