Uitstoot en verplaatsing ammoniak meten vanuit de ruimte
‘Door satellietinformatie toe te voegen aan het huidige meet- en rekensysteem, kunnen emissies direct bij de bron worden gemeten en kan beter gemonitord worden wat het effect is van de maatregelen om de stikstofdepositie te verlagen. Zo kunnen op termijn kosten worden bespaard’, motiveert TNO de innovatie. Op dit moment wordt ammoniak op verschillende grondlocaties in Nederland gemeten. Een satelliet kan volgens TNO overal en met meer nauwkeurigheid de verspreiding en emissie van ammoniak vaststellen. Hierdoor zou gemeten worden met een een resolutie op locatie- en boerderijniveau van 1 bij 1 kilometer tot 300 bij 300 meter.
Op dit moment ontbreekt financiering om een ammoniaksatelliet met TNO’s Nederlandse partners verder te ontwikkelen, operationeel te lanceren en op te nemen in een (nationaal) meetprogramma. Hiervoor is naar schatting eenmalig 85 miljoen euro nodig.
Nederland goed in aardobservatie
Nederland loopt volgens TNO nog voorop op het gebied van aardobservatie. Eerder werd het aardobservatie-instrument Tropomi in Nederland ontwikkeld en in 2017 gelanceerd om onder meer stikstofdioxide en methaan in de atmosfeer te meten. Zo was het effect van de corona lockdowns op de uitstoot van stikstofoxiden duidelijk te zien en konden grote methaanlekken in de wereldwijde olie- en gaswinning worden geconstateerd. Zoals in Turkmenistan en in Ohio.
Verrijking en verfijning
TNO werkt op dit moment mee aan de ontwikkeling en toepassing van modellen die gebruikt worden voor de onderliggende metingen voor het stikstofbeleid in Nederland. De modellen en uitkomsten zijn op hoofdlijnen goed vindt TNO maar de onderzoeksorganisatie ziet ruimte voor verrijking en verfijning van data.