EU-organisaties willen ‘zachte landing’
Het naderende einde van de zuivelquotering in Europa per 31 maart 2015 vraagt om begeleidende maatregelen om ongewenste effecten ervan op te kunnen vangen, stellen zij. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) zegde vorige week in de Twee Kamer toe om dit onderwerp bij haar collega’s aan de orde te stellen.
Drie opties
De negentien organisaties noemen drie opties: een verruiming van de quota, een verlaging van de superheffing en een aanpassing van de vetcorrectiefactor. In alle drie gevallen resulteert dat voor landen die boven hun quotum melken in een lagere superheffing.
Superheffing 165 miljoen
Nederland zit in het lopende quotumjaar zo’n 6 procent boven de productie (melk en eiwit) van vorig jaar. Inclusief de eerder afgesproken quotumuitbreiding van plus een procent kan het op een quotumoverschrijding uitdraaien van ruim 5 procent. Elke procent overschrijding kost de melkveehouderij ongeveer 33 miljoen euro. De totale superheffingsboete zou hierdoor kunnen oplopen tot 165 miljoen euro, aldus LTO Nederland.
Vetcorrectie
Een vetcorrectie zoals de vakgroep LTO melkveehouderij voorstelt, kan de Nederlandse melkveehouderij bij de huidige stand van de melkproductie een ongeveer 50 miljoen euro lagere superheffing opleveren, zo becijferde voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep.