Goede vooruitzichten voor melkveesector 2014
De agrarische sector was in 2013 in positief opzicht een buitenbeentje in de economie: als een van de weinige sectoren groeide de toegevoegde waarde en daalde de werkgelegenheid niet, schrijven de ING-economen.
Melkveehouderij uitschieter
Binnen de agrarische sector was de melkveehouderij een uitschieter, volgens de ING: dankzij prima prijzen werden bovengemiddelde rendementen gerealiseerd. De eerste drie kwartalen lag het rendement zo’n 20 procent hoger dan in de periode 2006-2012.
De melkveehouderij is de enige veehouderijsector die het afgelopen jaar duidelijk beter rendeerde dan gemiddeld in de zes jaren ervoor. Ook de akkerbouw draaide goed. Legkippenhouders draaiden juist heel slecht het afgelopen jaar.
Voerkosten dalen
Ook voor het komende jaar zijn de vooruitzichten voor de prijzen en saldi gunstig, aldus de bank. De voerkosten bewegen omlaag en voor het begin van 2014 lijkt dat een stimulans voor de rendementen.
Wereldvraag melk blijft goed
Het krappe aanbod aan melk op de wereldmarkt en de groeiende vraag zorgden het afgelopen jaar voor oplopende melkprijzen. Ook voor 2014 verwacht ING een blijvende stijging aan de vraagkant, wat de prijs blijft ondersteunen. Dat is ook al af te lezen aan de hoge prijzen op de termijnmarkt.
Aan de aanvoerkant zullen onder invloed van bijvoorbeeld weersomstandigheden grote fluctuaties ontstaan, waardoor de prijzen volatieler zullen worden dan we nu gewend zijn, voorspelt de bank.
Saldo 15 procent hoger
Het gemiddelde bedrijfssaldo lag voor melkveehouders in de eerste negen maanden van 2013 zo’n 15 procent hoger dan in 2012. Onder invloed van extreem weer zullen voerprijzen op en neer blijven bewegen, is de verwachting. „Gevolg is dat rendementen weer even snel onder druk kunnen komen als dat ze de laatste maanden zijn gestegen", waarschuwt het rapport.
20 procent meer melk
Na afschaffing van de melkquotering verwacht de bank een melkproductiestijging tot 20 procent in 2018. „De verwachtingen zijn hoog gespannen: in de periode 2013-2018 wordt voor circa 1 miljard euro geïnvesteerd in productiecapaciteit, vooral in kaas, wei en babyvoeding."
Grootste kans op succes dankzij deze investeringen is er voor ‘agrarische ondernemers waar de managementdiscipline meegroeit met de verwachte schaalvergroting’, aldus het rapport.
Overname moeilijker
Tendens hierbij is wel dat bedrijfsopvolgers en hun familie zich zakelijker opstellen en dat banken korter financieren. Bedrijfsovernames worden hierdoor steeds moeilijker realiseren, aldus het rapport.
Download hier het rapport Visie op Sectoren in 2014.