EU: marge in zuivelketen beter verdelen

Dat zijn een paar punten die de Europese Commissie aan de orde stelt in rapport over het quotumloze tijdperik, dat vandaag wordt gepresenteerd.
400 partijen
Het rapport is de weerslag van de beraadslagingen van meer dan 400 partijen uit de Europese zuivelsector. Dit overleg vond plaats op 24 september dit jaar. De komende dagen buigt de raad van Europese landbouwministers zich over de materie.
Het rapport beschrijft een vijftal aandachtsvelden die van belang zijn in het quotumloze tijdperk.
Prijsschommelingen
Prijsschommelingen: zowel aan de opbrengstzijde als aan de kostenkant zet de trend door dat de prijzen sterk schommelen. Om de kwetsbaarheid die daardoor ontstaat op te vangen, wordt een sterk vangnet bepleit dat aansluit bij het interventiebeleid dat is toegepast in het quotumtijdperk. Maar interventiebeleid moet tijdelijk, accuraat en efficiënt zijn.
Margeverdeling
Margeverdeling in de keten: er heerst een algemeen gevoel dat er onbalans is in de verdeling van de marge in de zuivelketen. Producenten- en interbrancheorganisaties worden als oplossing aangedragen om de marktmacht van melkveehouders te vergroten.
Marge monitor
Inzicht in de marge op melk: het voorstel van de Europese Commissie om een marktmonitor in te stellen wordt breed gedragen. Er is behoefte aan informatie over de marge op producentenniveau. Het veelzijdige karakter van de Europese zuivelindustrie verdient ook aandacht.
Tegenstellingen
Duurzaamheid: in een kwart van de Europese Unie zal de melkproductie stijgen, maar in een dubbel zo groot gebied zal de productie dalen in het quotumloze tijdperk. Dit brengt in de gebieden waar een productiestijging wordt voorspeld, milieurisico's met zich mee en vraagtekens over dierenwelzijn.
In de gebieden waar een productiedaling wordt verwacht, dreigt werkeloosheid en plattelandsontvolking. Een deel van de Europese zuivelexperts verwacht geen grote veranderingen. Een even zo groot ander deel is bevreesd voor een groeiende tegenstelling tussen de gebieden waar melkproductie rendabel is en de gebieden waar het minder loont om melk te produceren.
Klik hier om het rapport te lezen (Engelstalig)