'Boeren minder alert op kostprijs'

DLV begeleidt 600 melkveebedrijven via haar programma Melkveemanager. In het derde kwartaal van 2013 is de kostprijs duidelijk aan het oplopen, zegt DLV’er Tom Baak. Deels is dat te wijten aan factoren waar de veehouders geen invloed op hebben, zoals de prijzen voor veevoergrondstoffen.
Zwarte cijfers
Maar voor een groot deel komt het doordat boeren minder gefocust zijn op de kostprijs als er mooie zwarte cijfers op de rekening-courant prijken. „Dat is heel begrijpelijk en het is ook geen verwijt, maar het is goed om juist nu te blijven focussen op je kostprijs", zegt Baak.
Dak repareren als de zon schijnt
Het dak repareren als de zon schijnt, is zijn devies. „Blijf kritisch kijken. Koop je een nieuwe trekker, of ga je nog een jaar langer door met de oude? En kijk vooruit. Als je redelijk zwaar gefinancierd bent, is het nu wellicht verstandig om wat extra af te lossen."
Reserveren
De DLV’er merkt dat boeren nu wat makkelijker een luxer krachtvoer of extra mineralen verstrekken. Dat zijn ook de eerste dingen waar weer op bezuinigd wordt als de melkprijs daalt. Blijf ook in deze tijden, waarin de rekeningen makkelijk kunnen worden betaald, toch scherp aan de wind zeilen, adviseert hij. „Of probeer wat te reserveren voor tijden met een lagere melkprijs."
Grote kostprijsverschillen
Tekenend is ook dat er grote kostprijsverschillen zitten tussen de zeshonderd bedrijven. Een verschil van 15 cent per kilo melk is geen uitzondering, aldus Baak.
Een specialist financieel management van DLV kan, samen met de veehouder, het bedrijf doorlichten, eventuele risico’s in kaart brengen en actie ondernemen, geeft hij aan.