LTO: verbod veeverlosser onbegrijpelijk

Dijksma heeft de Tweede Kamer toegezegd met de veehouderij verder te praten. „Onnodig dat ze vasthoudt aan een verbod, maar goed dat ze met ons wil overleggen. We hebben namelijk een goed verhaal”, vertelt Van Hoof.
'Non-issue'
Rundveehouders maken de laatste jaren steeds minder gebruik van de veeverlosser of geboortehulp, zoals de staatssecretaris het noemt. Wakker Dier schreeuwde vorige week in de media moord en brand. „Het is een non issue”, zegt Van Hoof.
„Jammer dat Dijksma zo reageert op vragen van Kamerleden naar aanleiding berichten in de media. Waar hebben we het over? De meeste kalveren worden op een natuurlijke manier geboren."
Verantwoorde manier
Slechts bij een paar procent van de jonge vaarzen en minder nog bij oudere koeien is hulp nodig bij het afkalven, zegt Van Hoof. Daar wordt op een verantwoorde manier de veeverlosser gebruikt. „Altijd omwille van welzijn van kalf en koe. Dat begrijpt de staatssecretaris ook. Goed dat we daar met haar over doorpraten en samen streven naar een werkbare situatie.”
Niet te rijmen
Dat het gebruik verboden is, ook in situaties om het kalf of het moederdier te redden, is niet te rijmen met de praktijk, de verantwoordelijkheid en de zorg die een veehouder voor zijn dieren heeft.
„Het afkalven vraagt altijd extra concentratie. Dat is het moment dat de koe de meeste aandacht nodig heeft. Daarom investeren veehouders via fokkerij, management, ruime kraamhokken om het afkalven zo soepel mogelijk te laten verlopen. De veeverlosser is een hulpmiddel in het belang van de dieren”, aldus Van Hoof.
Zie ook: Dijksma: geboortekrik voorlopig verboden
Wat vindt u van de geboortekrik? Ga naar de poll en geef u mening.
Tekst: LTO
Beeld: Susan Rexwinkel