Ganzenakkoord sneuvelt op winterrust

Dat meldt het interprovinciaal overlegorgaan IPO.
Winterrust
Half oktober werd nog aangekondigd dat het Ganzenakkoord, dat vorig jaar december was gesloten, met ingang van 1 januari 2014 definitief in werking zou treden. Onderdeel van het akkoord was onder meer dat van 1 november tot 1 maart een winterrust in acht zou worden genomen, waarin de ganzen niet bestreden (verjaagd en bejaagd) mochten worden.
Niet blij
Zowel jagers als boeren waren niet blij met de voorgestelde winterrust. Die periode is juist bij uitstek geschikt om de populatie in te dammen, vinden zij. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond noemde het 'een slecht akkoord waar de melkveehouders voor moeten boeten.'
Met de invoering van het Ganzenakkoord zou de winterrust in 2014 op 1 januari in werking treden, en in het volgende winterseizoen vanaf 1 november.
'Geen unaniem draagvlak'
Betrokken partijen, zowel G7 als het IPO, hebben nu tot hun spijt moeten constateren dat er geen unaniem draagvlak is bij de G7 leden. Gezamenlijk is de hoop uitgesproken het vele werk dat inmiddels is verzet, niet zal verzanden, maar dat decentraal verder zal worden gekeken welke onderdelen van het G7 akkoord kunnen worden geïmplementeerd in het provinciale beleid.
Subsidieregeling vervalt
De financiële afspraken in het kader van het ganzenakkoord, zoals de subsidieregeling voor rustgebieden en de overgangsregeling, komen hierbij ook te vervallen.
Ganzen-7
De G7 partners bestaan uit de De12Landschappen, de Federatie Particulier Grondbezit, LTO Nederland, Natuurmonumenten, Stichting Agrarisch en Particulier Natuur- en Landschapsbeheer Nederland, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland.
'Bijzonder spijtig'
De Friese gedeputeerde Johannes Kramer, die namens de provincies het overleg met de Ganzen-7 voerde, noemt het bijzonder spijtig dat het overleg niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.
Harm Evert Waalkens, voorzitter van de Ganzen-7, geeft aan 'zeer teleurgesteld te zijn dat het akkoord in het zicht van de inwerkingtreding alsnog gesneuveld is.’