VEM maiskuilen 2013 hoogste in 10 jaar
Het seizoen 2013 was een opvallend jaar voor de snijmaisteelt. Naast de gemiddeld hoge VEM-gehaltes werd het jaar getypeerd door een grote spreiding in de kwaliteit van de kuilen, als gevolg van het grillige weer tijdens het groeiseizoen. Ondanks de uiteenlopende kwaliteit kwam het gemiddelde uit op 991 VEM. In 2012 werd gemiddeld 987 VEM gemeten. Het vijfjarig gemiddelde staat op 985.
Half november maakte Agrifirm Feed op basis van de resultaten van de eerste 450 kuilen al bekend dat de maïskuilen een recordhoeveelheid van 995 VEM bevatten.
Veredeling snijmaïs
De VEM-gehaltes in de snijmaïskuilen laten volgens het BLGG de laatste jaren al een duidelijk stijgende trend zien (zie illustratie). In de veredelingsprogramma’s is de laatste 25 jaar nadrukkelijk aandacht besteed aan de VEM-waardes van snijmaïs, bevestigt maisonderzoeker Jos Groten van PPO-WUR. Daarnaast speelt mee dat melkveehouders bewuster kiezen voor rassen die zorgen voor een hogere productie per koe.
Celwandverteerbaarheid
Sinds 1997 zit het zetmeelgehalte in relatie tot de opbrengst min of meer aan het plafond, aldus Groten. Sindsdien is de aandacht vooral gericht op een betere celwandverteerbaarheid. Dit verhoogt de VEM gemiddeld met 0.25 procent per jaar, geeft hij aan. De stijging in de kuilen van gemiddeld 950 tot 990 VEM per kilogram drogestof die BLGG AgroXpertus meet, komt volgens hem heel erg overeen.
Snelle groeispurt
Na het late voorjaar heeft het mais dit jaar een snelle groeispurt gemaakt. Dit heeft waarschijnlijk gezorgd voor goed verteerbare planten met hoge VEM-waardes, stelt Gerard Abbink, productmanager Veehouderij bij BLGG AgroXpertus.
Zetmeelgehalte
Nu ook de snijmaiskuilen bemonsterd zijn die later in het seizoen werden gemaakt, is het gemiddelde zetmeelgehalte nog wat gestegen ten opzichte van de eerste cijfers die het lab begin oktober bekend maakte. „Het gehalte zetmeel van 358 is vergelijkbaar met de waardes van 2012. Het late seizoen, en dus late moment van afrijping, heeft wel gezorgd voor een wat lager aandeel bestendig zetmeel.”
Klik hier voor een compleet overzicht van de analyseresultaten.