Biologische stierenkaart breidt uit

Begin volgend jaar wordt de kruislingstier Bio Buitenverwachting Peter (BS x HF x MRIJ, gefokt door Corneel van Rijn) aan de lijst toegevoegd Dat meldt Wytze Nauta van de in 2012 opgerichte stichting Bio KI in het Biojournaal.
„Deze stieren zijn een mooie aanvulling. Zowel in ras als in triple A- code is er nu een gevarieerd aanbod", aldus Nauta.
Twaalfde lactatie
Bio Bram (Andre vd Vinkenhof x Goliath) is gefokt op het MRIJ-fokbedrijf Den Smitshof. Bio Brams moeder, Betsie 108, geeft daar al jaren probleemloos melk: zij is 16 jaar en onlangs aan haar twaalfde lactatie begonnen. Inmiddels heeft zij meer dan 80.000 kilo melk geproduceerd. „Een eigenschap die Bram wel moet doorgeven aan zijn dochters", aldus Nauta.
Eerste fokwaarde
Onlangs kreeg ook de eerste bio-KI-stier, de in 2009 ingezette Opneij Wytze P, zijn officiële fokwaarde. Deze RHF stier is 50 procent hoornloos. Hij is vooral op biologische bedrijven ingezet en noteert nu een fokwaarde van + 922 kg melk en 118 Inet, „wat best goed te noemen is", aldus Nauta.
Uniek
Deze eerste biologische fokwaarde is volgens Nauta een unieke gebeurtenis. „Met Bio-KI komt er nu in Nederland een op biologische waarden gestoelde melkveefokkerij op gang. Ondanks dat men beweerde dat een biologische fokkerij niet mogelijk was, omdat er geen biologische KI stieren waren. Inmiddels hebben we 8 biostieren, weliswaar nog een klein aantal, maar een goed begin."
Discussie richtlijnen
Biologische fokstieren worden opgefokt op biologische bedrijven en krijgen ook op het KI station biologisch voer. In de Europese Unie komt nu de discussie op gang over richtlijnen voor biologisch uitgangsmateriaal, zegt Nauta. „In Nederland kunnen we laten zien dat er een klein begin is gemaakt met het inzetten van stieren uit het biologisch milieu. Met een diervriendelijk foksysteem, namelijk geen gebruik van hormonen en embryotransplantaties."
Naar schatting maken ongeveer 100 van de ruim 320 biologische melkveehouders in Nederland gebruik van stieren van Bio KI.
Bron: BioJournaal
Meer informatie op http://www.biologischefokkerij.nl/