‘Speenwassen’ verhoogt het risico op uierontsteking
Zo meldt het Belgische M-Team in haar laatste nieuwsbrief. Tegelijkertijd hebben ze een aantal maatregelen op een rij gezet, waarmee melkveehouders het risico op speenwassen tot een minimum kunnen beperken.
Melkafvoercapactiteit
De afgelopen jaren investeerden veel melkveehouders in het verhogen van de melksnelheid. Veehouders die daarbij geen rekening hebben gehouden met de melkafvoercapaciteit van de melkstellen hebben meer kans op speenwassen. Op het moment dat een melkstel de melk niet tijdig en snel genoeg af kan voeren, veroorzaakt dat een instabiel vacuüm en neemt het risico op speenwassen toe.
Slang
De lengte en ophanging van de slang bepalen mede de afvoercapaciteit. Het is belangrijk de slanggeleider op de juiste hoogte aan te brengen, zodat de melk niet tegen de zwaartekracht in moet worden opgepompt. Daarnaast spelen de lengte en de diameter van de melkslang een rol bij het creëren van de juiste afvoersnelheid. Een te lange slang vol bochten en kronkels heeft een lagere afvoersnelheid dan een rechte korte slang.
Poetsen
Hoe schoner de speen, hoe minder kans op besmetting met mastitis. Een slechte ‘speentop-hygiëne’ gecombineerd met speenwassing vormt een groot risico voor het oplopen van mastitis.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: M-team