Poll: bijna helft voor aanpak IBR/BVD

De vraag luidt: Moet er een landelijk programma komen voor de bestrijding van IBR en BVD? Van de ruim 300 stemmers koos 48,3 procent voor: ja, zo snel mogelijk.
Vrijwillig
LTO en andere sectororganisaties buigen zich momenteel over de vraag of er landelijk gecoördineerde bestrijdingsprogramma’s moeten komen voor de aanpak van de ziektes IBR en BVD. Momenteel gebeurt de bestrijding op vrijwillige basis. Een derde van de stemmers (32,9 procent) wil dat dat de bestrijding in de toekomst ook vrijwillig blijft.
IBR-affaire
In 1998 is er al een landelijk verplichte campagne gestart, maar een batch met vervuild IBR-vaccin zorgde toen op diverse bedrijven voor slijterkoeien. Voor ongeveer een op de vijf stemmers (18,8 procent) is dat reden de optie ‘Nee, de IBR-affaire was eens maar nooit weer’ aan te vinken.
'Jammer'
„Jammer dat mensen zo reageren", reageert Toon van Hoof, portefeuillehouder Diergezondheid van LTO Nederland op de laatste categorie. Hij zal niet ontkennen dat de IBR-affaire destijds een behoorlijke impact had. „Maar angst is een slechte leermeester. Er worden elke dag dieren gevaccineerd en het gaat gewoon goed. Zo'n vaccin is een mooi instrument om dierziekten buiten de deur te houden."
Veel schade
Dat bijna de helft van de veehouders wel graag een landelijke bestrijdingscampagne wil, wil volgens Van Hoof zeggen dat die boeren goed op het netvlies hebben staan dat IBR en met name BVD veel schade kunnen veroorzaken.„ Als je de kosten en de baten tegen elkaar afweegt, is ziektevrij worden een goede investering", zegt hij. „En als je zelf vrij bent, wil je ook graag dat omliggende bedrijven ook vrij worden."
Voorstel
De Initiatiefgroep IBR/BVD, een breed veehouderijplatform waarin onder meer LTO, NZO en organisaties uit de vleeskalversector zijn vertegenwoordigd, onderzoekt momenteel de voors en tegens van een landelijk plan van aanpak voor deze ziekten. Binnen afzienbare termijn verwacht de initiatiefgroep met een voorstel te komen.