Recordhoeveelheid VEM in maïskuilen 2013

Dat meldt Agrifirm Feed op basis van de eerste 450 snijmaïskuiluitslagen van dit jaar.
Het drogestofgehalte ligt met 34,9 procent 1 procent lager dan vorig jaar. Dat komt doordat de maïs dit jaar laat op gang is gekomen in combinatie met een relatief vroege oogst, aldus Agrifirm. Aan het zetmeelgehalte (351 gram) is ook te zien dat het kolfaandeel wat lager is. Ook dat drukt het drogestofpercentage iets.
VEM-record
De VEM en VEVI hebben een nieuw record bereikt met 995 en 1.045. De celwandverteerbaarheid (NDF) is met 55,1 procent hoger dan normaal en dat is gunstig, aldus de mengvoerfabrikant.
Risico op pensverzuring
Door de vroege oogst zijn de suikergehalten in enkele snijmaïskuilen hoger dan normaal. Het gemiddelde suikergehalte bedraagt nu 18 gram per kilo drogestof, tegen 13 gram vorig jaar. Suiker is weliswaar een goede energiebron, maar uit snijmaïs vrij snel beschikbaar. Het risico op pensverzuring is dus hoger, waarschuwt Agrifirm.
Zuurwaarde
Dat is ook te zien aan de hogere zuurwaarde van dit jaar: 139, tegenover 125 vorig jaar. Agrifirm adviseert daarom het rantsoen te laten berekenen op BufferZuurBalans om het risico op pensverzuring vooraf in te schatten en maatregelen te kunnen nemen.
Laag zetmeelgehalte
Het zetmeelgehalte tot slot ligt behoorlijk lager dan voorgaande jaren. Ook dit is weer een direct gevolg van het laat op gang komen van de groei van de maïs en de relatief vroege oogst.
Klik hier voor de uitgebreide voederwaardetabel.